- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Dacă ți-ai achiziționat mașina la care ai visat întotdeauna, acum trebuie să te înarmezi cu multă răbdare ca să parcurgi traseul birocratic pentru înmatricularea autoturismului.
Așadar, înainte de a merge la RAR (Registrul Auto Român) trebuie să ai toate actele care atestă achiziționarea atumobilului: contract de vânzare-cumpărare, în cazul în care e vorba de o mașină second-hand sau factura, dacă mașina a fost cumpărată de la un dealer autorizat.
Anvelope de iarnă. Tot ce trebuie să știi când îți cumperi cauciucuri de iarnă
De asemenea, cel care ți-a vândut mașina trebuie să treacă pe talon că îți înstrăinează mașina, alături de dată și semnătură. De atunci, ai la dispoziție 30 de zile ca să-ți înmatriculezi mașina și trebuie să completezi o fișă de înmatriculare împreună cu vânzătorul. Ulterior, acesta va radia mașina de pe numele lui.
Ba mai mult, trebuie să știi că înmatricularea pe numele unui șofer mai tânăr va atrage după sine costuri mai mari la asigurarea RCA. Taxa de înmatriculare poate fi mult mai ridicată dacă vei avea de înscris o mașină mai puternică, cu o capacitate cilindrică mai mare.
Când sunt obligatorii cauciucurile de iarnă
După ce ți-ai făcut programarea poți să mergi la Direcția Regim Permise și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) din orașul tău cu dosarul de înmatriculare. Dosarul de înmatriculare trebuie să cuprindă toate actele necesare înmatriculării auto, potrivit bugetul.ro. Iată care este lista completă a acestora:
- Cererea de înmatriculare;
- Cartea de identitatea autovehiculului (primită la RAR);
- Fișa de înmatriculare, cu viza agenției fiscale (primită de la primărie sau de la Finanțele Publice);
- Actul de proprietate;
- Documentele de înmatriculare străine și traducerile legalizate ale acestora;
- Plăcuțele cu numerele de înmatriculare străine sau o declarație pe propria răspundere că mașina a venit în țară pe platformă;
- Ceritificatul de autenticitate;
- Dovada efectuării inspecției tehnice periodice (ITP);
- Copie după polița de asigurare obligatorie;
- Certificatul de atestare fiscală;
- Dovada plății contravalorii plăcuțelor cu numărul de înmatriculare;
- Dovada plății contravaloarii certificatului de înmatriculare;
- Actul de identitate al proprietarului sau certificatul de înregistrare al firmei.
În cazul în care dorești numere preferențiale trebuie să achiți o taxă de 85 de lei, însă trebuie să alegi mai multe variante de numere, în cazul în care prima variantă aparține altui proprietar auto.
Ulterior, vei primi numerele și dovada că poți circula cu mașina până vei primi talonul. De obicei, acesta sosește prin poștă, în termen de 7-10 zile, după care trebuie să-ți faci rovinietă.