Antena Căutare

(P) Chiar și un șofer începător trebuie să știe aceste lucruri despre uleiul auto

În momentul în care îți cumperi o mașină nouă, ești direct responsabil pentru modul în care funcționează și pentru durata ei de viață. Stilul de șofat și îngrijirea pe care i-o acorzi în mod constant sunt esențiale, dacă vrei să îți ofere aceeași experiență plăcută în trafic chiar și la 15 ani de la cumpărare sau după parcurgerea a sute de mii de kilometri.

imagine cu mana unui om care pune ulei de masina Galerie
Descoperă tot ce trebuie să afli despre uleiul auto

Una dintre acțiunile importante în procesul de întreținere a autoturismului este folosirea unui ulei auto de calitate, pe care să îl schimbi de fiecare dată când este nevoie. În acest fel, împiedici uzarea prematură a motorului și a mai multor componente.

De ce e nevoie de ulei auto și când trebuie schimbat?

Denumirea de lubrifiant exprimă foarte bine principala funcție îndeplinită de aceste substanțe: ele au rolul de a lubrifia piesele care, în timpul deplasării mașinii, se află în mișcare și sunt supuse riscului de a se încălzi și a se freca între ele. Folosirea unui ulei auto de calitate împiedică supraîncălzirea, dar și alte procese nedorite, precum ruginirea și coroziunea unor piese precum pistoane, biele, segmenți sau arbore cotit. În plus, ajută și la răcirea motorului și, automat, la prelungirea vieții acestuia.

În cazul motoarelor vechi și foarte uzate, apar riscuri și mai mari dacă nu este utilizat un lubrifiant corespunzător. Din cauza deteriorării în timp a componentelor, se ajunge să fie eliberate periodic particule fine de metal, a căror acumulare poate să provoace apariția unor dopuri. Pericolul este îndepărtat tocmai prin utilizarea uleiului potrivit.

Beneficii suplimentare sunt cele referitoare la reducerea emisiei de substanțe poluante și la scăderea ușoară a consumului de carburant, care în timp permite efectuarea unor economii semnificative.

Semne că trebuie să cumperi ulei auto

Regula de bază spune că e necesar să realizezi un schimb fie după parcurgerea unei distanțe de 25 000 sau cel mult 30 000 de kilometri, fie la fiecare 2 ani, indiferent de numărul de kilometri străbătuți în acest interval.

În plus, există și alte semnale că lubrifiantul și-a pierdut proprietățile și că nu își mai îndeplinește funcțiile cu aceeași eficiență. Este vorba fie de sesizarea unor zgomote nefirești la motor, fie de apariția unui miros de ulei în mașină.

Autoturismele produse recent sunt dotate cu indicatoare de bord care atrag atenția asupra necesității de a completa sau de a înlocui lubrifiantul, ceea ce ușurează mult misiunea șoferului.

Cum alegi un ulei auto potrivit?

Pentru a te asigura că alegi produsul de care mașina ta are nevoie, trebuie să urmezi indicațiile producătorului, pe care le vei găsi în cartea tehnică. În plus, este recomandat să ții cont și de alte criterii.

De exemplu, vei remarca faptul că pe recipiente există un cod numeric, cu cifre aflate înainte și după litera W, care vine de la cuvântul englezesc „winter“, însemnând „iarnă“. Dacă locuiești într-o zonă mai rece, trebuie să alegi un număr mai mic înainte de W, iar acesta poate fi mai crescut pentru regiunile cu climat cald. În ceea ce privește cifra de după W, ea poate fi mai mare dacă ai o mașină mai veche.

Dacă încă ai nelămuriri în ceea ce privește alegerea unui ulei auto corespunzător, poți cere sfatul experților puși la dispoziție de magazinul online AutoMag.ro. Aceștia îți vor explica, la email sau prin telefon, care este produsul potrivit, astfel încât vei fi sigur că faci cea mai bună investiție.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x