Modificarile ii vizeaza pe soferii care conduc pe drumurile publice un vehicul inmatriculat intr-un alt stat. Potrivit noilor propuneri, la cererea politistului, aceste persoane sunt obligate ca pe langa actele cerute sa arate si un document doveditor al titlului cu care vehiculul este detinut.
Astfel, la art.35, dupa alin.(2) se introduce un nou alineat (2?), cu urmatorul continut: (2?) Persoanele cu domiciliul ori resedinta sau, dupa caz, rezidenta normala in Romania care conduc pe drumurile publice un vehicul inmatriculat intr-un alt stat sunt obligate ca, la cererea politistului rutier, sa inmaneze alaturi de documentele prevazute la alin.(2) un document doveditor al titlului cu care vehiculul este detinut. Documentul trebuie sa fie insotit de traducerea in limba romana, in original, efectuata de un traducator autorizat a carui semnatura a fost legalizata."
Tot in proiectul supus dezbaterii publice, se specifica faptul ca masinile inmatriculate in alte state pot fi conduse pe teritoriul Romaniei doar pentru o perioada de maximum 90 de zile, iar dupa expirarea acestei perioade mai puteti circula doar daca le inmatriculati in tara noastra.Astfel, potrivit alin.(4) al art.82 "Autovehiculele si remorcile inmatriculate in alte state detinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul, resedinta ori rezidenta normala in Romania, nu pot fi conduse pe drumurile publice decat pentru o perioada de maximum 90 de zile de la data dobandirii titlului si nu mai mult de 90 de zile intr-un an calendaristic."
18.791 de autoturisme inmatriculate la vecinii nostri!
Schimbarile gandite vin ca urmare a numarului mare de masini inmatriculate in Bulgaria, autoturisme cu care circula unii dintre soferii romani.
Potrivit estimarilor Politiei Rutiere, la ora actuala 18.791 de autoturisme sunt inmatriculate la vecinii nostri, soferii romani preferand aceasta optiune din cauza taxei de poluare extrem de ridicata in Romania.
"Deocamdata, nu facem altceva decat sa cautam solutii legale pentru limitarea circulatiei in Romania a autoturismelor inmatriculate in alte state si intrate in posesia cetatenilor romani. Si nu ne referim aici doar la Bulgaria", declara pentru Jurnalul National, Lucian Dinita, seful Directiei Rutiere.
La randul sau, comisarul Alexi Stratiev, director al Politiei Rutiere din Bulgaria, citat de Agerpres, a declarat ca la inceputul lui 2011, partea bulgara a informat autoritatile romane despre circa 4.000 de masini achizitionate de conationali ai nostri.
"In urma cu cateva zile am primit informatii ca doar 500 din aceste masini nu mai au numere de inmatriculare din Bulgaria", a declarat Stratiev, surprins de faptul ca politia romana nu reactioneaza, desi detine informatia ca celelalte 3.500 de masini nu mai apartin unor cetateni bulgari.
Mona Cucu, membra a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, a anuntat ca in doar patru ani numarul accidentelor produse in Romania de autoturisme inmatriculate in Bulgaria a crescut de 15 ori: de la 204 in 2006, la 3155 in 2010.
Sursa: Jurnalul National