- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În plus, poate cel mai mare avantaj, va fi acela că îl poți parca oriunde, datorită dimensiunilor sale reduse.
Dacă te-am convins deja că este extrem de util pe șoselele din România, îndeosebi în oraș, poți studia oferta de scutere de vânzare disponibilă pe LaJumate.ro, una dintre cele mai mari platforme cu anunțuri online.
Iată ce trebuie să știi despre scutere și de ce sunt atât de utile:
Scuterul, ideal pentru traficul din orașele aglomerate
Ce poate fi mai util decât să nu petreci minute în șir în coloanele de mașini? Toți șoferii care locuiesc în orașele mari, aglomerate, știu cum este să stai pe loc atunci când culoarea semaforului arată verde, pentru că este mult prea aglomerat ca să înaintezi. Această problemă este rezolvată cu succes de un scuter, mijlocul de transport devenit tot mai popular inclusiv în marile metropole europene.
La noi, un scuter este eficient din mai multe puncta de vedere, însă faptul că te poți strecura cu el prin locurile aglomerate îl face o investiție excelentă. Atenție, însă, pe cât este de util, pe atât poate fi de periculos dacă nu respecți regulile de circulație. Chiar dacă ești pe două roți în loc de patru, trebuie să conștientizezi pericolele la care te supui în trafic. Atenția sporită și respectarea celorlalți participanți la trafic trebuie să fie principalele reguli atunci când conduci un astfel de mijloc de transport.
Consum mult mai mic față de o mașină
Un alt aspect ce ține de partea financiară oferă încă o bilă albă scuterului. Consumul va fi mult mai mic fața de cel al unei mașini, asta și pentru că vorbim de un motor cu o capacitate cilindrică mai mică, dar și de faptul că nu vei sta în cozi interminabile. Cu costul unuin plin al mașinii, cu care probabil ai fi mers o săptămână, poate două în oraș, vei parcurge considerabil mai mult pe un scuter. Așadar, economie de bani dacă alegi varianta pe două roți în loc de patru.
Nu vei căuta niciodată loc de parcare mai mult de 5 minute
Minute în șir căutând un loc unde să lași mașina? Vei uita de această problemă, căci scuterul poate fi parcat în cele mai mici spații. Deși sunt puține locuri special destinate celor pe două roți, fii sigur că vei avea unde să-ți lași micul prieten.
Îl poți conduce de la 16 ani
Până în anul 2013, puteai să conduci scuterul și fără permis, însă lucrurile s-au schimbat, iar în noul Cod Rutier s-a introdus obligativitatea de a obține permis de conducere pentru scuter.
Cei care dețin deja un permis de conducere, indiferent de categorie, pot conduce fără griji și scutere, conform reglementărilor privind circulația autovehiculelor pe drumurile publice.
Pentru a putea conduce un scuter ai nevoie de permis de conducere categoria AM. Categoria AM se adresează celor care conduc sau vor să conducă mopede sau scutere, care se definesc astfel: vehiculul cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă, prin construcție, nu este mai mare de 25 km/h, dar nu depășește 45 km/h și care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depășește 50 cmc sau cu un motor cu ardere internă, după caz, electric, a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 4 kw, iar masa proprie a vehiculului nu depășește 350 kg.
Durata unui curs pentru obținerea permisului de categorie AM, utilizat în conducerea scuterelor este de, minim, 14 zile. Cursul este format din 24 de ore de pregătire teoretică și 8 ore de pregătire practică în poligon.
Nu uita că e nevoie de protecție și atenție sporită atunci când te urci pe un scuter. Casca de protecție nu trebuie să îți lipsească, iar dacă îl folosești pe timp de noapte și vesta reflectorizantă este obligatorie. Ai grijă de viața ta, căci pericolul există în trafic, mai ales când ești pe două roți. Nu te hazarda să te strecori printre mașini decât dacă este loc sau ți se permite. Nu îți pune viața în pericol!
RAPORT: Parcul auto din Europa va scădea din 2025. Europenii vor prefera platformele de mobilitate în detrimentul propri... Elon Musk încearcă să tempereze temerile legate de impactul ecologic al fabricii care va fi construită în Germania...