Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul comorilor

Primele ninsori în România. Ce amenzi riști dacă nu ai cauciucuri de iarnă

Primele ninsori în România înseamnă și montarea cauciucurilor de iarnă. Șoferii care circulă pe drumurile publice cu zăpadă sau polei, având mașinile neechipate corespunzător, riscă amenzi uriașe!

primele ninsori in Romania

cronica romana

Au fost primele ninsori în România, în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2019. Joi dimineața, la Costa 2000 din Sinaia, stratul de zăpadă depășea câțiva centimetri, la fel și la cabana Caraiman.

Primele ninsori nu au fost doar pe Valea Prahovei, ci în județul Alba, la Arieșeni, dar și la Șureanu, în zona pârtiilor de schi, și în Vârful Petreasa, la cota 1700, unde s-a depus un strat subțire de zăpadă, sau în județul Neamț. Precipitații sub formă de ninsoare mai sunt așteptate în zonele înalte și în această noapte, anunță mereorologii.

Primele ninsori în România le indică șoferilor că trebuie să-și echipeze mașina cu anvelope de iarnă, aceasta fiind și recomandarea Polițiștilor.

„Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceți, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă”, transmite Poliția Română. „Ele se identifică ușor, datorită prezenței pe laterale a literelor M și S, sub forma: „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, mai transmite Poliția Română, care precizează că anvelopele marcate numai cu inscripţia ,,all seasons” nu intră în categoria aceasta.

Primele ninsori în România. Ce amenzi riști dacă nu ai cauciucuri de iarnă

Șoferii care circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără a avea anvelope de iarnă, riscă amenzi de până la 2900 de lei. Potrivit „Legii cauciucurilor de iarnă” intrată în vigoare în 2011, toți cei care circula pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei sunt obligați să aibă anvelope de iarnă.

Deși nu este o dată anume când se montează cauciurile de iarnă, ele trebuie să fie prezente atunci când circulați pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada anului, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Amenzile pe care le pot lua șoferii care circulă cu anvelope de iarnă se încadrează în clasa a IV-a de sancțiuni, de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 şi 2.900 de lei, și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Sondaj

Tu ți-ai echipat mașina cu anvelope de iarnă?

Cele mai noi stiri
Lajumate.ro