Antena Căutare

Revizia autoturismului personal: ghid pentru proprietari și șoferi începători

Dacă ești șofer începător sau proaspăt proprietar al primului autoturism personal, trebuie să știi că te vei lovi de mai multe responsabilități decât ai avut până acum. Unul dintre aspectele pe care trebuie să le iei în serios odată cu asumarea acestui statut este efectuarea la timp și în cele mai bune condiții a reviziei periodice a mașinii.

Dacă ești șofer începător sau proaspăt proprietar al primului autoturism personal, trebuie să știi că te vei lovi de mai multe responsabilități decât ai avut până acum. Unul dintre aspectele pe care trebuie să le iei în serios odată cu asumarea acestui statut este efectuarea la timp și în cele mai bune condiții a reviziei periodice a mașinii.

Bineînțeles, cea mai simplă cale este să te lași pe mâna specialiștilor de la reprezentanța auto, dar asta nu înseamnă ca nu trebuie să știi ce se întâmplă în service și care sunt intervalele de timp sau numărul de kilometri la care trebuie repetat acest proces. De fapt, este chiar important să înțelegi aceste lucruri, pentru a-ți putea întreține cât mai bine autoturismul și pentru a te putea bucura de el cât mai mult timp. Iată un scurt ghid care te va ajuta să înțelegi cum funcționează legislația, dar și ce se întâmplă cu mașina ta la revizie și de ce este aceasta necesară:

Când trebuie făcută revizia?

Dacă ai un autoturism nou, producătorul va indica intervalul de timp sau numărul de kilometri la care trebuie făcută revizia. Există producători care sugerează efectuarea primei revizii după 20.000 de kilometri, dar cei mai mulți se limitează la 15.000. După parcurgerea unei distanțe mai mari, filtrele de aer își vor pierde din eficiență din cauza depunerilor colectate, uleiul de motor își va pierde proprietățile, iar uzura frânelor te poate pune în pericol. De altfel, schimbul de ulei poate fi făcut chiar și mai devreme, mai ales în cazul în care autoturismul este folosit preponderent în traficul specific orașelor aglomerate. Dacă aceste distanțe nu vor fi parcurse în decursul unui an, specialiștii recomandă efectuarea reviziei în jurul acestui interval, tocmai pentru înlocuirea consumabilelor, a căror calitate poate să scadă în timp.

Ce presupune revizia autoturismului

Dacă nu ai mai făcut până acum o revizie, iată care sunt operațiunile pe care le vor realiza specialiștii care se ocupă de mașina ta:

● Schimbarea filtrelor de aer, de ulei și de polen, precum și a celui de combustibil

● Schimbarea uleiului de motor, a celui folosit de cutia de viteze și a celui de servodirecție

● Completarea sau schimbarea lichidului de frână și a antigelului

● Verificarea și, dacă este cazul, înlocuirea plăcuțelor și a saboților de frână

● Testarea semnalelor luminoase ale autoturismului și a martorilor: mecanicul va verifica dacă funcționează corespunzător semnalizarea, stopurile, marșarierul, pozițiile, faza scurtă și faza lungă, dar și martorii de pe bordul mașinii

● Verificarea și, la nevoie, completarea freonului și curățarea instalației de aer condiționat

● Verificarea vizuală a caroseriei autoturismului și a motorului

● Testarea articulațiilor din zona roților și lubrifierea șuruburilor

● Verificarea direcției mașinii, respectiv a geometriei roților și a unghiului de fugă

● Testarea frânelor

● Înlocuirea curelei de distribuție și a rolei întinzătoare, dar și a curelei de accesorii

● Schimbarea bujiilor

Schimbarea uleiului de motor este una dintre cele mai importante operațiuni ale reviziei, dar asta nu înseamnă că alte lichide (așa cum sunt uleiul cutiei de viteze sau cel folosit de servodirecție) sunt lipsite de importanță. Uzura acestora poate avea loc chiar și atunci când mașina nu parcurge prea mulți kilometri, iar diminuarea proprietăților lor poate influența negativ funcționarea autoturismului. Deși aceste uleiuri nu se schimbă la fiecare revizie, îți poți lua drept reper distanța de 50.000 de kilometri pentru a le înlocui.

În ceea ce privește locul unde poți și în care ar fi cel mai bine să efectuezi revizia, trebuie să ții cont de recomandările producătorului. Dealerii autorizați și reprezentanțele sunt cele mai sigure opțiuni, tocmai pentru că folosesc piese originale la schimburi, dar și pentru că primesc indicații inclusiv în ceea ce privește utilizarea unor consumabile de calitate, care să nu poată afecta garanția autoturismului. De altfel, garanția oferită de dealer rămâne valabilă doar în anumite condiții, stabilite prin contract, una dintre ele fiind aceea de a efectua revizia doar în anumite centre de specialitate.

Sursă foto: Shutterstock

ANAF scoate la licitație mașini ieftine confiscate. Pe listă, Mercedes, Volkswagen și Skoda la prețuri de chilipir... S-a anunțat data la care vor fi interzise mașinile pe motorină și benzină: „Acesta este termenul limită. Cine nu renunță...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x