Ploile imprevizibile conduc la depuneri de apă pe carosabil și în acest fel siguranța șoferilor poate fi pusă în pericol.
Riscul acvaplanarii este cel mai ridicat in viraje, unde apa are tendinta de a se acumula, si in denivelarile create de trafic in carosabil, care retin apa. In aceste cazuri poate fi vorba de cativa centimetri buni de apa care despart anvelopa de asfalt. Cu toate acestea, poti fi in siguranta la volan si pe vreme ploioasa, atata timp cat respecti cateva reguli de baza.
Pe ploaie, sunt doua aspecte foarte importante: viteza de rulare si starea anvelopelor. În condițiile în care apa strânsă din precipitatii inunda carosabilul, iar anvelopele tale sunt destul de uzate, trebuie sa reduci viteza.
Pericolul acvaplanării apare și atunci cand anvelopele sunt in stare buna, insa anvelopele uzate fac acvaplanarea aproape de neevitat. Intr-un test realizat de publicatia finlandeza dedicata anvelopelor, Tekniikan Maailma, o anvelopa de vara de inalta calitate aflata in stare buna de functionare a inceput sa acvaplaneze pe drum drept, pe o pelicula de apa de 6 mm acumulata pe asfalt, la viteza de 80km/h. Spre deosebire de o anvelopa de vara uzata, care a inceput sa acvaplaneze la 70 km/h si de o anvelopa de iarna fara tinte care a obtinut rezultate si mai ingrijoratoare.
Cei mai mulți conducatori auto uzeaza la maxim anvelopele de vara in sezonul de toamna si achizitioneaza un set nou de abia in primavara anului urmator, desi avantajele unui set de anvelope in stare buna sunt cele mai utile toamna.
Conducatorii auto trebuie sa fie prevazatori si sa anticipeze situatiile periculoase, evitand torentii de apa care se formeaza pe marginea carosabilului.
Pe CarZZ.ro găsești peste 70.000 de oferte cu mașini scoase la vânzare la prețuri accesibile pentru toate buzunarele.
Sfaturi utile pentru un condus ECO. Dacă le vei urma te vei felicita!... Din trei Dacii vechi şi ruginite a făcut un tractor! Tânărul a lucrat la inveția s-a mai bine de două luni...