Concret, din fata calculatorului sau, mai util, cu ajutorul unui smartphone, oricine si in orice moment poate accesa Google Maps, seta optiunea "Trafic" si vizualiza in timp real cum se circula pe ruta dorita.
De asemenea, softul calculeaza si timpul estimativ necesar pentru a ajunge din punctul "A" in punctul "B" cu acuratete, pentru ca foloseste informatii referitoare la viteza de deplasare in zonele respective de la utilizatorii de Google Maps si smartphone-uri aflati deja in trafic. Prin urmare, cu cat exista mai multi utilizatori de Google Maps intr-o zona, cu atat informatiile despre trafic vor fi mai exacte.
Serviciul "Live Trafic" al Google foloseste o serie de informatii emise de terminalele cu GPS si/sau serviciul de Internet pornit ce ruleaza in trafic, pune cap la cap datele, face un fel de "medie" si trimite rezultatul in timp real tuturor celor conectati. Pe harta, traficul este reprezentat prin diferite culori, de la negru, pentru aglomerat, pana la rosu, pentru rapid.
Pentru a vedea cum functioneaza noul serviciu, A1.ro a facut o simulare, selectand zona Piata Universitatii. Google Maps "Live Trafic" ne-a aratat, in cateva secunde, ca intre Piata Universitatii si Piata Romana se circula bara la bara la aceasta ora si, de exemplu, ca de la Universitate spre Foisorul de Foc, pe Bulevardul Carol, este aglomerat pe banda de dus, dar se circula bine in sens invers.