Antena Căutare

Untura de rata din tigaie, in rezervorul automobilelor eco

Ingredient cheie pentru o multime de preparate din marea bucatarie (haute cuisine) a Frantei, grasimea de rata devine interesanta nu doar pentru gatirea casuletelor gascone, ci si in productia de biocombustibili. Tot mai multi agricultori francezi aleg sa foloseasca surplusul de grasime animala pentru a obtine biodiesel si biogaz.

Reuters informeaza ca in sud-vestul regiunii Dordogne, intr-o mica localitate numita St. Aquilin, o cooperativa agricola care reuneste cativa fermieri locali produce zilnic suficient combustibil bio cat sa puna in miscare un tractor si alte doua vehicule. Si asta folosind numai grasimea ratelor din cuprinsul fermei.

Proiectul lor a starnit insa interesul consiliului agricol regional, care vede in acest tip de energie o solutie pentru salvarea planetei. "Ar trebui sa se opreasca discursurile si fiecare sa inceapa sa faca totusi cate ceva, oricat de putin", declara Jules Charmony, un fermier specializat in cresterea de bovine, preocupat de dependenta lumii de petrol.

Impreuna cu un alt fermier din St. Aquilin, el a identificat o noua sursa de energie eco chiar in apropierea satului lui: cardurile mari de rate, crescute pentru a aproviziona restaurantele si micile intreprinderi din domeniul alimentar din imprejurimi.

Impreuna cu proprietarii altor cincizeci de ferme din regiune, Charmony a inceput sa colecteze deseurile de grasime de rata de la intreprinderile alimentare invecinate. Colectarea se face o data la doua saptamani, grasimea fiind apoi incalzita la temperatura de 49 de grade Celsus (pentru a se evapora incet-incet toata apa), dupa care se lasa sa scada si se adauga alcool si hidroxid de potasiu.

Amestecul se agita, apoi se lasa sa se separe biodieselul de stratul de glicerina. Inainte de a fi utilizat acest combustil, se amesteca cu motorina, in raport de 30 la 70%, in conformitate cu legislatia statului francez.

Numai anul trecut, fermierii din St. Aquilin au obtinut 20.000 de litri de biodiesel din grasime de rata. Se doreste insa extinderea acestui proiect si la grasimea de porc sau de pui. Proiecte asemanatoare au fost dezvoltate, de altfel, in Statele Unite, China sau Marea Britanie, unde se foloseste in special grasime de pui.

In ce priveste proiectul din Dordogne, sa spunem ca in zona sunt deja cinci mici fabricute de biodiesel si se construieste o a sasea, de mai mari dimensiuni, care va fi gata in primavara anului viitor.

Mai in gluma mai in serios, specialistii in combustibil eco spun ca biodieselul obtinut din grasime de rata o sa faca automobilele sa se legene - cu trimitere directa la mersul leganat al acestor pasari de apa. Dar las' sa fie acesta singurul cusur, iar planeta sa fie salvata - spun cei din Dordogne.

Sursa: Jurnalul National

Foto: Intactimages

Toyota a coborat pe locul 3 la vanzari, dupa VW si GM... FOTO! Mercedes-Benz GL Grand Edition, versiunea Carlsson...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x