Veşti bune pentru românii cu maşini electrice. În viitor, șoferii vor avea mai multe staţii de încărcare pe drumurile din ţară. Statul alocă 53 de milioane de euro pentru firmele care vor să înfiinţeze astfel de puncte. În lipsa lor, cei care conduc un autoturism prietenos cu mediul nu pot ajunge până la mare. Pe Autostrada Soarelui nu există vreo staţie.
O călătorie în ţară poate fi o bătaie de cap pentru proprietarii maşinilor electrice. Nu există infrastructura necesară pentru încărcarea autovehiculului, aşa că cei mai mulţi şoferi sunt nevoiţi să circule doar prin oraş.
- citește și: Programul „Rabla” va începe în luna martie. Condiții noi și vouchere mai mari: Cum se va desfășura în 2020
Pentru a economisi energia, viteza trebuie să fie de aproximativ 70 de km la oră, iar asta dublează timpul petrecut în trafic.
Alex deţine o maşină electrică cu autonomie de peste 320 de kilometri. Chiar şi aşa, el nu pleacă la drum fără să-şi planifice călătoria, în funcție de stațiile de încărcare.
Anul acesta, ministerul Mediului a alocat aproape 20 milioane de euro pentru înfiinţarea unor staţii de reîncărcare pe autostrăzi şi drumuri naţionale.
- citește și: Atenționare pentru românii cu mașini second hand! Ce detaliu n-ai verificat la cumpărare
Pe Autostrada Soarelui vor fi instalate opt, câte patru pe sens, iar pe A1 vor apărea 12 staţii de reîncărcare, câte şase pe sens.
Cu toate că statul a alocat bani şi anii trecuţi pentru aceste sisteme, primăriile nu s-au înghesuit să obţină fonduri.
Acolo unde a fost interes au existat piedici. La Târgovişte, primăria trebuie să rezolve întâi contesţiile făcute în urmă cu doi ani! În prezent, România sunt peste 400 de staţii de reîncarcare a maşinilor electrice, dar cele mai multe sunt private.
CNAIR, amendată cu 5.800 de lei de poliţiştii din Turda, pentru că nu a curăţat corespunzător DN 1, în afara localităţii... Afacerile cu maşini au crescut cu 8,2% în 2019...