Ministerul de Finanțe a publicat un proiect de Ordonanță de Urgență care se referă la achiziționarea de autoturisme noi prin programele Rabla Clasic și Rabla Plus. Prin această modificare, Guvernul dorește să încurajeze cumpărarea de autoturisme noi,motiv pentru care a schimbat regulile Programului Rabla.
Principala modificare a programului Rabla, care de altfel este și cea mai importantă, va fi dată de posibilitatea de a cumpăra un autoturism nou cu ajutorul tichetului valoric, chiar dacă respectivul beneficiar a mai avut în proprietate un autoturism nou.
Până acum persoanele care achiziționaseră deja un autoturism nou, nu aveau dreptul la un al doilea autoturism noi prin programul Rabla, semnând pe proprie răspundere de acest fapt.
O altă modificare propusă prin Ordonanța de urgență pregătită la Ministerul Finanțelor ne oferă posibilitatea achiziționării unui autovehicul nou, pe lângă cel clasic cu sistem de propulsie termic (cu motor de ardere internă) și a următoarelor tipuri de autovehicule, după cum urmează:
- autovehicul hibrid,pentru care cumpărătorul trebuie să plătească un avans de minim 25% din prețul de achiziție al autoturismului; dacă prețul de achiziție este de maxim 100.000 lei, la care se adaugă TVA
- autovehicul electric hibrid, autovehicul hibrid care, pentru a-și asigura propulsia mecanică, preia energie din două surse de energie stocată, montate pe vehicul: un combustibil consumabil, respectiv un dispozitiv de stocare a energiei electrice (de exemplu: baterie, condensator, volant/generator etc.) care are o sursă de alimentare externă – Plug-in și care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50g/km, în regim de funcţionare mixt. În cazul în care în COC (certificatul de conformitate al autovehiculului) este înscrisă cantitatea de emisii de CO2 conform standardului WLTP (World Harmonised Light Vehicles Test Procedure, stabilită în Regulamentul (UE) 2017/1.151 al Comisiei), cantitatea de emisii generată de autovehiculul nou trebuie să fie de maximum 70 g CO2/km NEDC (New European Drive Cycle, utilizat în temeiul Regulamentului (CE) nr. 692/2008 al Comisiei), în regim de funcţionare mixt, având un preț de achiziție de maxim 150.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie să asigure un avans de minim 30% din prețul de achiziție al autoturismului;
- autovehicul pur electric – orice autoturism, autoutilitară ușoară, autospecială/autospecializată ușoară sau cvadriciclu, propulsat/propulsată de un motor electric cu energie furnizată de baterii reîncărcabile, alimentate de o sursă externă de energie electrică, clasificat ca vehicul cu emisii poluante zero NEDC, având un preț de achiziție de maxim 150.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie să asigure un avans de minim 30% din prețul de achiziție al autoturismului.
Sursă:Realitatea
Peste UN MILION de maşini sunt rechemate la service din cauza unei defecţiuni la sistemul de AIRBAG. Siguranţa oamenilor... Taxe rutiere noi pentru șoferii români. Țara noastră se aliniază cerințelor Uniunii Europene...