Voucherul de energie electrică este în valoare de 1.400 de lei și va fi acordat în două tranșe. Prima jumătate urmează să ajungă la persoanele eligibile, pentru fiecare loc de consum vulnerabil/gospodărie vulnerabilă din punct de vedere financiar, începând cu luna februarie a acestui an, iar a doua jumătate în luna septembrie.
Cine poate primi voucherul de 1.400 de lei pentru plata energiei electrice
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a aprobat prin Ordin modelul cardului de energie, pentru acordarea ajutoarelor de 1400 lei/an persoanelor vulnerabile.
A fost aprobat și certificatul de validare a datoriilor, care va fi emis de Asociațiile de proprietari/locatari pentru a certifica datoria curentă sau restantă pentru furnizărarea de energie termică în sistem centralizat.
Potrivit ministrului Fondurilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș: „Acest certificat de validare a datoriilor este specific numai pentru încălzirea în sistem centralizat. Pentru căldura de la bloc avem peste 190.000 de asociații de proprietari.”
Ajutorul din partea statului va putea fi folosit până pe data de 31 decembrie 2023 și, conform Ordonanței nr. 166/2022, de ajutorul de 1.400 de lei vor beneficia:
Pensionarii din sistemul public de pensii/ pensionarii care se află în evidența caselor de pensii sectoriale/ beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special a căror vârstă este cel puțin egală cu 60 de ani și ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei,
Pensionarii care au pensie de invaliditate, a căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei, indiferent de vârsta pe care o au,
Persoanele care sunt încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu și care au venituri proprii lunare mai mici sau egale cu 2.000 de lei,
Familiile care primesc alocație de susținere a familiei,
Familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.
Voucherele vor putea fi utilizate pentru plata: energiei electrice, a energiei termice centralizate pe gaz, a buteliilor, a lemnelor pentru foc, a păcurei, a paleților și a materialelor de încălzire.
De ce documente este nevoie pentru a primi voucherul de energie electrică
„E nevoie de trei documente: cartea de identitate, cardul de energie și acest certificat de validare a datoriilor, care se prezintă oficiantului poștal. Se eliberează apoi o dovadă privind operațiunile de servicii de mandat poștal”, a mai specificat Marcel Boloș.
Cum se plătesc facturile cu voucherele de la Stat
Plata facturilor cu ajutorul voucherelor se poate face prin intermediul poștașului sau direct la oficiul poștal. În cazul persoanelor care aleg prima variantă, Poșta Română va trebui să opereze plățile către furnizorii de energie.
„MIPE a încheiat Convenția în baza căreia CN Poșta Română va asigura serviciile de emitere a cardurilor de energie, a certificatelor de validare a datoriilor la asociația de proprietari/locatari.
CN Poșta Română va asigura distribuirea și încărcarea cardurilor, dar și efectuarea plăților prin mandat poștal pentru compensarea prețurilor la energie.
Cardul de energie oferă dreptul beneficiarului să efectueze plăți prin serviciul de mandat poștal asigurate de CN Poșta Română SA, pentru decontarea datoriilor curente și/sau restante pe care acesta le are către furnizorii de energie”, se arată în comunicatul ministerului.
Cum vor fi acordate sumele pentru compensarea prețurilor la energie
Românii eligibili vor primi sprijin pentru compensarea prețurilor la energie, în valoare de 1.400 lei, care va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel:
– 700 de lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;
– 700 de lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.
Ce alte detalii trebuie să știi despre voucherul pentru energie electrică
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va asigura fondurile pentru acordarea acestor ajutoare prin virarea sumelor în contul bancar al Poștei Române.
„În contextul în care cheltuielile lunare cu energia au crescut cu 43%, era imperioasă intervenția rapidă prin acordarea acestui sprijin temporar, de care vor beneficia aproximativ 2,8 milioane de gospodării.
A fost semnată Convenția pentru ca Poșta Română să poată emite și distribui aceste carduri, asigurându-ne astfel că ajutoarele finanțate din fonduri europene vor ajunge cât mai repede la cei care atât de multă nevoie de acest sprijin”, a explicat ministrul Marcel Boloș.
Ce alte ajutoare primesc românii în acest an. Suma totală alocată este de până la10.000 lei anul acesta
„Se vor acorda șase noi tranșe de 250 de lei pentru achiziția de alimente și mese calde, de care vor beneficia 2,4 milioane de persoane;
Preșcolarii și elevii din medii defavorizate vor primi vouchere în noul an școlar pentru rechizite și îmbrăcăminte;
Peste 1,18 milioane de români vor primi un nou pachet de 24 kg, cu ajutoare alimentare;
Vor fi acordate vouchere pentru reziliență socială pentru repararea locuințelor și pentru achiziția de electrocasnice;
Persoanele cu dizabilități vor primi vouchere pentru a procura echipamente asistive care să le îmbunătățească viața și să le dea, totodată, șansa la o activitate remunerată;
Mamele și copiii nou-născuți din categoriile cele mai defavorizate vor primi sprijin în valoare de 2.000 lei pentru trusouri, în primele 3 luni de la nașterea copiilor, prin tichete sociale pe suport electronic”, a mai precizat ministrul Marcel Boloș.
Buletinele electronice vor fi emise până la finalul anului. Ce aduc nou cărțile de identitate cu cip...