Antena Căutare

3 procese pe care companiile românești preferă să le externalizeze

Un alt avantaje al externalizării acestui departament este legat de costuri, care sunt mult mai mici decât în cazul în care există un departament intern format din 2 – 3 persoane, pentru care compania trebuie să plătească atât salariile, cât și taxele aferente.

În orice companie există procese care consumă resurse în mod inutil și care merită externalizate. Este important însă, ca ele să fie alese cu grijă, astfel încât managerii să se poată concentra pe profit și performanță.

Externalizarea a devenit o practică des întalnită în aproape toate companiile, atât pentru a degreva anumite departamente de unele îndatoriri, dar și pentru a avea siguranța că anumite procese sunt pe mâna unor specialiști care le pot duce la bun sfârșit în timp mai scurt. În funcție de profilul afacerii, există mai multe astfel de procese care pot fi externalizate, iată 3 dintre cele care merită delegate în aproape orice tip de business:

1. Înmatricularea flotei auto durează mult și implică o mulțime de acte și de drumuri, așa că este unul dintre procesele pentru care merită să lucrezi cu specialiști

Pentru a înmatricula un autovehicul sunt necesare foarte multe acte, drumuri la instituțiile publice și, desigur, câteva zile folosite special pentru asta. De cele mai multe ori, nici informațiile care se găsesc pe site-urile instituțiilor responsabile de înmatricularea autovehiculelor nu sunt concludente, așa că e nevoie de un drum doar pentru documentarea necesară privitoare la alcătuirea dosarului.

Pașii care trebuie parcurși pentru a înmatricula un autovehicul diferă în funcție de modul de achiziție a acestuia – cu banii jos sau în leasing, de starea lui – nou sau second hand, dar și de țara de proveniență – un stat membru UE sau din afara Uniunii Europene.

Este, în mod evident, un proces complicat, motiv pentru care orice companie preferă să apeleze la firmele care ofera astfel de servicii de înmatriculare. Cu ajutorul lor se poate înmatricula orice tip de autovehicul și în câteva zile actele sunt gata. În locul unei activități laborioase, totul devine simplu și rapid, tocmai de aceea companiile, dar și persoanele fizice, aleg această soluție.

2. Contabilitatea este cel mai des externalizată, mai ales în companiile mici

În firmele mici și în businessurile la început de drum, departamentul de contabilitate ar putea fi de prisos și ar putea presupune costuri destul de mari. Tocmai de aceea el este de obicei externalizat. Avantajele sunt nenumărate, pornesc de la faptul că firmele specializate de contabilitate au mai multe informații cu privire la schimbările legislative decât personalul din departamentul in-house, iar responsabilitatea respectării termenelor de implementare a schimbărilor fiscale este transferată companiei cu care se lucrează.

Un alt avantaje al externalizării acestui departament este legat de costuri, care sunt mult mai mici decât în cazul în care există un departament intern format din 2 – 3 persoane, pentru care compania trebuie să plătească atât salariile, cât și taxele aferente.

3. Salarizarea și administrarea dosarelor de personal sunt de obicei externalizate, pentru a degreva departamentele juridice și de personal

Și externalizarea acestui proces presupune costuri mai mici decât un departament de HR robust, acesta fiind motivul principal pentru care companiile preferă să apeleze la firme specializate. Mai mult decât atât, compania nu își asumă niciun risc legat de eventuale erori de calcul, sau de interpretare a legislației, întreaga responsabilitate fiind a firmei subcontractate.

Este un pas care va eficientiza activitatea departamentului de HR, deoarece se va consuma mult mai puțin timp cu activități legate de salarizare. În felul acesta, oamenii din departamentul de personal se pot concentra pe lucruri mai importante, cum ar fi recrutarea.

Acestea sunt doar trei dintre procesele pe care companiile preferă să le delege, indiferent de profiulul companiei, însă lor li se adaugă și alte activități, precum cele de marketing sau dezvoltare a unor soluții IT.

Sursa foto: Shutterstock

5 semne clare că ai un salariu mai mic decât meriți... 5 caracteristici ale unui lider de succes!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov Sambata, 13.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x