În goana specialiștilor în resurse umane de a găsi candidații potriviți pentru posturile vacante dintr-o companie, aceștia pun la bătaie salarii motivante și pachete cu beneficii ofertante pentru viitorii angajați. Din acest motiv, cei care caută locuri de muncă trebuie să știe să "se vândă" pe măsura potențialului și a experienței pe care o au.
În cazul în care urmează să mergi la un interviu pentru un job, e necesar să ai în minte câteva coordonate despre felul în care îți vei negocia salariul, dar și programul sau celelalte benficii pe care angajatorul ți le poate oferi la cerere.
Iată 4 aspecte care te vor pune într-o lumină bună și îți vor crește șansele de a obține salariul pe care ți-l dorești:
Povestește despre experiențele și reușitele tale profesionale
Desigur, prima impresie lăsată va fi în concordanță cu CV-ul depus pentru obținerea jobului. Odată ce ai fost selectat pentru in interviu, asta înseamnă că experiența ta profesională a prezentat interes și a coincis cu ceea ce angajatorul caută pentru postul pe care îl are disponibil. Nu ezita să expui experiențele și mai ales reușitele tale profesionale, într-o discuție prietenoasă, păstrând totuși tonul formal al dialogului. Vei reuși astfel să pregătești terenul pentru momentul în care conversația cu intervievatorul va trece la următorul nivel, cel al ofertei, respectiv cererii salariale.
Așteaptă oferta înainte să lansezi cererea
În general, angajatorii sau specialiștii în resurse umane care recrutează candidați pentru ocuparea unui post vacant lansează întrebarea: Care este salariul dorit? Încearcă pe cât posibil să lași oferta să vină, pentru a te putea orienta mai bine și pentru a-ți putea adapta cererea. Poți negocia, în funcție de nevoile pe care le ai, dar și de experiența și de valoarea în plus pe care consideri că o poți aduce companiei în cazul în care vei obține jobul. Oferă răspunsuri de tipul: "Sunt deschis/deschisă unui dialog despre oferta salarială venită din partea dumneavoastră și consider că experiența mea poate aduce un aport considerabil companiei".
Evaluează-te în mod corect și argumentat
Înainte de a merge la un interviu de angajare, fă-ți propria analiză asupra parcursului tău profesional. Fii sincer cu tine, cu capacitățile și abilitățile tale, cu experiența pe care o ai și cu reușitele de până acum. Vei reuși astfel să afli cât de mult meriți din punct de vedere al carierei și unde te poate duce următorul nivel. Este important să poți să prezinți angajatorului argumente privind profesionalismul tău pentru ca el să te poată evalua ca atare.
Negociază un întreg pachet de beneficii
Desigur, salariul este cel mai important, însă pe lângă el poți obține din partea angajatorului o serie de beneficii, cum ar fi o mașină sau un telefon de serviciu, dacă este cazul, un abonament la o clinică medicală sau tichete de masă. Nu uita să discuți despre contractul de muncă, de program și dacă va fi sau nu cazul unor ore suplimentare, peste orarul de lucru.
Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, vrei să treci la o nouă etapă profesională și îți dorești să câștigi mai mulți bani, începe prin a aplica la joburi care crezi că ți se potrivesc. Odată obținut un interviu, ține cont că stăpânirea de sine este unul dintre factorii cei mai importanți ai întâlnirii. Expune-ți parcursul profesional și realizările și mizează pe capacitatea de a învăța lucruri noi.