Marea majoritate, ”dacă nu cumva toate”, din cele şapte societăţi ale Pilonului II de pensii administrate privat, se gândesc să se retragă din România, în condiţiile în care Guvernul le cere acestora majorări de capital de circa 800 milioane euro în acest an, o sumă de două ori mai mare decât suma tuturor comisioanelor brute încasate în ultimii 11 ani, a afirmat, luni, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, în cadrul Romanian Stock Market Summit.
Ordonanţa 114/2018, anunţată de Guvern în decembrie 2018, îi obligă pe administratorii de fonduri la majorări de capital de 800 milioane euro. Suma este de de două ori mai mare decât suma tuturor comisioanelor brute încasate în ultimii 11 ani de către aceştia, potrivit lui Lazea.
În plus, OUG 114 reduce cu 70% nivelul maxim legal al comisioanelor ce pot fi percepute.
”Ordonanţa 114/2018 le cere administratorilor fondurilor de pensii din Pilonul II să aducă, pe parcursul unui singur an, majorări de capital de circa 800 milioane euro, o sumă de 11 ori mai mare decât capitalul social existent în prezent. Această sumă este de două ori mai mare decât suma tuturor comisioanelor brute încasate în ultimii 11 ani. În acelaşi timp, Ordonanţa 114 reduce cu 70% nivelul maxim legal al comisioanelor ce pot fi percepute. În aceste condiţii, din ce înţeleg eu din discuţia cu Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), marea majoritate, dacă nu cumva toate cele şapte societăţi de administrare ale Pilonului II se gândesc să se retragă din România”, a spus Lazea.
Lazea a subliniat că documentele privind aderarea României la zona euro recunosc rolul important al Pilonului II de pensii în ceea ce priveşte investiţiile pe bursă, pensii decente pentru circa 7 milioane de participanţi şi finanţarea Guvernului.
Taxele și impozitele cresc în perioada următoare! Cât plătești dacă ai mașină... Ultima oră! ANAF avertizează toți cetățenii! Mii de români sunt obligați să depună acest act cât mai repede...