- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Potrivit organizatiei, somajul printre persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani a atins, in 2009, nivelul-record de 81 de milioane de persoane in intreaga lume, adica 13%.
In 2010, acest procent va urma la 13,1%, scriu autorii unui raport privind situatia tinerilor. „Acesti adolescenti sunt motorul dezvoltarii economice", estimeaza directorul general al insitutiei, Juan Samovia. „A renunta la acest potential reprezinta o mare greseala, care poate compromite stabilitatea societatii", a explicat el, adaugand ca somajul de masa poate spulbera sperantele acestei generatii de a obtine un loc de munca, de a-si face un viitor. Inactivitatea tinerilor are, de asemenea, un cost considerabil, cel al oportunitatilor pierdute. „Societatile pierd investitiile in educatie", semnaleaza autorii documentului. Mai mult, „statele reduc din fondurile destinate securitatii sociale, pentru a spori cheltuielile pentru ajutorul de somaj".
Discrepante majore
Privind lucrurile in detaliu, nivelul cel mai ridicat de somaj se constata printre tinerele femei (13,2%), comparativ cu reprezentantii sexului masculin (12,9%). Exceptie de la aceasta regula fac tarile Uniunii Europene, unde somajul a crescut printre tinerii barbati cu 6,8% si numai cu 3,9% pentru categoria feminina.
In SUA, rata somajului la nivelul tinerei generatii a atins 18%, fata de 17,7% in „economiile dezvoltate din Uniunea Europeana". „Revenirea la normal va fi mai lenta pentru tineri decat pentru adulti", afirma raportul. In timp ce somajul printre adulti a atins nivelul maxim in 2009, cu 4,9%, cel pentru tineri nu va scadea decat incepand cu 2011. „Si nu in toate regiunile.
In Orientul Mijlociu si in Africa de Nord somajul va continua sa sporeasca in 2011", sustin semnatarii documentului. In loc de concluzie, organizatia recomanda guvernelor sa mentina programele de integrare in munca, in pofida eforturilor necesare pentru redresarea finantelor publice.
Foto: Intact Images
Citeste si Financiarul.com