Moody's a modificat perspectiva ratingurilor de top "Aaa" ale Germaniei, Olandei si Luxemburgului de la "stabila" la "negativa", din cauza crizei datoriilor de stat din zona euro. Finlanda ramane astfel singurul stat din zona euro cu perspectiva "stabila" asociata ratingului maxim. Germania, Olanda, Luxemburg si Finlanda au ramas singurele tari din uniunea monetara ale caror calificative triplu-A nu au fost retrase inca de cele trei mari agentii de rating, Standard & Poor,s Moody's si Fitch.
Printre motivele enuntate de Moody's se numara riscul ca Grecia ar putea iesi din zona euro si posibilitatea tot mai ridicata ca statele zonei euro sa fie nevoite sa sprijine financiar tari cu economii mari, precum Spania si Italia.
Turbulente pe burse
Pietele europene au manifestat luni o noua runda de turbulente, dupa ce o prima administratie regionala din Spania a solicitat asistenta financiara de la guvernul central, iar Madridul si Roma au reintrodus interdictia pe "short selling" - tranzactiile "in lipsa" cu actiuni, prin care speculatorii pariaza pe scaderea cotatiilor. Costurile de finantare ale Spaniei au atins noi recorduri, din cauza temerilor ca ajutoarele care vor fi acordate de guvernul central autoritatilor regionale vor pune presiune pe deficit si pe datoria publica a tarii.
Euro a atins luni un minim al ultimilor 11 ani fata de yenul japonez si se tranzactioneaza la cel mai redus nivel din ultimii doi ani fata de dolar.
Austeritate profunda in spania
In Spania, premierul Mariano Rajoy se pregateste pentru plata sau refinantarea unor datorii de 15 miliarde euro in a doua jumatate a acestui an, iar presa locala sustine ca mai multe administratii regionale se pregatesc sa ceara asistenta financiara de la guvernul central.
Ministrii Finantelor din zona euro au dat vineri avizul final pentru linia de finantare de 100 miliarde euro destinata recapitalizarii bancilro din Spania.
Foto: Intactimages / EPA