Antena Căutare

Agentia Moody's a retrogradat perspectiva rating-ului Germaniei

Motorul economic al Europei da rateuri. Agentia Moody's a retrogradat rating-ul Germaniei, iar urmarile se vad si la burse. In cel mai mare pericol e, acum, Spania, unde tot mai multe regiuni se declara in incapacitate de plata. Iar romanii plecati la munca acolo sufera cot la cot cu ibericii.

Moody's a modificat perspectiva ratingurilor de top "Aaa" ale Germaniei, Olandei si Luxemburgului de la "stabila" la "negativa", din cauza crizei datoriilor de stat din zona euro. Finlanda ramane astfel singurul stat din zona euro cu perspectiva "stabila" asociata ratingului maxim. Germania, Olanda, Luxemburg si Finlanda au ramas singurele tari din uniunea monetara ale caror calificative triplu-A nu au fost retrase inca de cele trei mari agentii de rating, Standard & Poor,s Moody's si Fitch.

Printre motivele enuntate de Moody's se numara riscul ca Grecia ar putea iesi din zona euro si posibilitatea tot mai ridicata ca statele zonei euro sa fie nevoite sa sprijine financiar tari cu economii mari, precum Spania si Italia.

Turbulente pe burse

Pietele europene au manifestat luni o noua runda de turbulente, dupa ce o prima administratie regionala din Spania a solicitat asistenta financiara de la guvernul central, iar Madridul si Roma au reintrodus interdictia pe "short selling" - tranzactiile "in lipsa" cu actiuni, prin care speculatorii pariaza pe scaderea cotatiilor. Costurile de finantare ale Spaniei au atins noi recorduri, din cauza temerilor ca ajutoarele care vor fi acordate de guvernul central autoritatilor regionale vor pune presiune pe deficit si pe datoria publica a tarii.

Euro a atins luni un minim al ultimilor 11 ani fata de yenul japonez si se tranzactioneaza la cel mai redus nivel din ultimii doi ani fata de dolar.

Austeritate profunda in spania

In Spania, premierul Mariano Rajoy se pregateste pentru plata sau refinantarea unor datorii de 15 miliarde euro in a doua jumatate a acestui an, iar presa locala sustine ca mai multe administratii regionale se pregatesc sa ceara asistenta financiara de la guvernul central.

Ministrii Finantelor din zona euro au dat vineri avizul final pentru linia de finantare de 100 miliarde euro destinata recapitalizarii bancilro din Spania.

Foto: Intactimages / EPA

Mafia retrocedarilor ilegale: ANRP sustine ca au fost platite 53 mil. euro intr-un dosar cu documente false... Pierderi uriase pentru Vodafone Romania: Un milion de clienti, in 6 luni...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x