Sezonul de iarnă bate la ușă, iar reprezentanții centralelor de termoficare din Capitală și din marile orașe au început deja probele pentru a fi siguri că nu există probleme atunci când se va începe furnizarea de agent termic. În tot acest timp, Direcțiile de Asistență socială primesc solicitări pentru acordarea ajutoarelor pentru încalzirea locuinței în sezonul rece 2019-2020
La Iași, de exemplu, Primăria, prin Direcția de Asistență Socială, a început să primească primele solicitări pentru acordarea ajutoarelor pentru încalzire. Potrivit bzi.ro, acțiunea are loc că urmare a prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 27/2013, de modificare și completare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece, respectiv a prevederilor Hotarârii Guvernului nr. 778/2013.
Condiții de acordare a subvențiilor pentru încălzire
Printre condiții de acordare se numără limitele de venituri. Pentru acordarea ajutoarelor de încalzire a locuinței cu agent termic în sistem centralizat: 0 – 786 lei/membru de familie pentru familii, dar și 0 – 1.082 lei pentru persoană singură. Compensația se acordă prin acoperirea unui procent din consumul real de agent termic, nu mai mult de consumul lunar efectiv, în funcție de venitul mediu pe membru de familie sau persoană singură.
În afară de procentele stabilite pentru ajutoarele din bugetul de stat prin Hotarârea de Consiliu Local Municipal nr. 435/2011 privind acordarea de ajutoare pentru încalzirea locuinței familiilor și persoanelor singure domiciliate în municipiul Iași, au fost stabilite procente suplimentare acordate, pe tranșe de venituri, din bugetul local, în limita maximă admisă că venit net/membru de familie pentru persoană singură, iar pentru familii s-a mărit plafonul de acordare pâna la limita de 1.000 lei/membru de familie, procentul stabilit drept compensare procentuală fiind de 15 la sută din suma datorată pentru agentul termic consumat pentru încalzirea locuinței.
Pentru acordarea ajutoarelor de încalzire a locuinței cu gaz metan, energie electrică, lemne sau combustibili solizi: între 0 – 750 lei/membru de familie, compensația este o suma fixă, în funcție de venitul mediu pe membru de familie sau persoană singură, dar nu mai mult de consumul lunar efectiv.