- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Intr-un interviu acordat Mediafax, ambasadorul britanic spune, fara a generaliza, ca exista companii mici si mari care se confrunta cu problema "spagii", motiv pentru care autoritatile trebuie sa se concentreze sa schimbe reputatia tarii.
Harris a vorbit si despre intentia Romaniei de a adopta moneda euro in 2015, atentionand insa ca este foarte dificil de spus in acest moment care este perspectiva pentru largirea zonei euro, prioritara fiind in prezent rezolvarea crizei in zona euro.
"In Marea Britanie nu este o ambitie sa fie adoptata moneda euro, dar evident ca noi suntem foarte afectati de situatia zonei euro si cred ca acesta este si cazul Romaniei. Saptamana trecuta, prim-ministrul David Cameron a insistat ca deciziile din zona euro, care au consecinte pentru toti membrii Uniunii Europene, trebuie sa tina cont de interesele tuturor membrilor Uniunii. Eu cred ca este foarte important pentru Romania, pentru Marea Britanie, pentru toti membrii UE, sa conlucram pentru a face fata si acestei provocari, criza euro, si pentru a face fata provocarilor pe termen mai lung, adica dezvoltarea slaba a economiei europene in general", afirma Martin Harris.
Legat de modul in care decurg investitiile in Romania, ambasadorul spune ca "birocratia continua sa fie o problema pentru Romania, pentru economia Romaniei, dar, dupa parerea mea, dezavantajul principal este reputatia Romaniei. Romania nu are o reputatie buna, nu are o reputatie de tara curata si transparenta pentru afaceri. Dupa parerea mea, reputatia Romaniei nu corespunde suta la suta cu realitatea, dar reputatia conteaza mult, mai ales pentru un investitor, pentru un investitor din Marea Britanie unde sunt legi stricte impotriva coruptiei, inclusiv coruptia in strainatate. Deci, eu cred ca este foarte important sa se schimbe reputatia Romaniei in acest sens".
"Coruptia continua sa fie o ingrijorare pentru investitorii straini. Nu pot sa vorbesc insa despre cazuri specifice, pentru ca este o chestiune pentru autoritatile romane si pentru procurori, dar evident ca este o problema de coruptie si de reputatie", a mai spus ambasadorul britanic.
Sursa: Jurnalul National
Foto: Intactimages