Amnistie fiscală 2018. Ce este și cine beneficiază de ea. Se vorbește tot mai des despre amnistie fiscală. Încă de la începutul lunii iulie, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a luat în calcul ideea amnistiei fiscale, idee confirmată și de Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă.
Ministerul Finanţelor ia în calcul o amnistie fiscală. Darius Vâlcov spune că măsura este necesară deoarece statul nu ar mai putea recupera decât o mică parte din datoriile de aproape 100 de miliarde de lei. Din această sumă, statul ar putea recupera doar o mică parte. Şi asta deoarece 84 la sută din bani sunt nerecuperabili.
Amnistie fiscală 2018. Ce este amnistia fiscală și cine beneficiază de ea
Potrivit manager.ro, amnistia fiscală înseamnă acordarea de către autorități a unei perioade de grație, de 3-6 luni, în care contribuabilii pot să își declare în mod voluntar veniturile nefiscalizate (care au fost sustrase impozitării), urmând să fie recompensați pentru gestul lor cu reducerea sau chiar eliminarea penalităților de întârziere. Dar cel mai important este că ei scăpa astfel de acuzația de evaziune fiscală.
Programele de amnistie fiscală se aplică în aproape toate statele Uniunii Europene, vizează în special veniturile deținute în entități de tip off-shore și au un succes considerabil. Concret, numărul persoanelor cu venituri nefiscalizate care se grăbesc să profite de această oportunitate oferită de autorități este atât de mare încât perioadă de amnistie fiscală este extinsă adesea peste limită stabilită inițial.
Trebuie reținute însă 3 lucruri despre amnistia fiscală
- programele de amnistie fiscală au succes și pentru că sunt lansate la momentul oportun, adică înainte că Fiscul să afle de veniturile deținute în străinătate. Astfel, contribuabilii sunt avertizați că urmează să aibă loc un schimb de informații cu entitățile de tip off-shore și că, în consecință, ar fi bine să declare ce e de declarat, pentru a-și asigură confortul legalității și aplicarea unor penalități mai puțin dure;
- amnistia fiscală nu “spala” bani, adică nu transformă veniturile ilicite în venituri licite. Dacă veniturile declarate nu pot fi justificate legal, deținătorul lor va suportă rigorile legislației aplicabile;
- cei care nu profită de oportunitatea oferită de amnistia fiscală riscă mult, deoarece orice venituri nedeclarate și identificate ulterior de Fisc sunt impozitate mult mai dur, iar penalitățile pot ajunge chiar și la 300%.
Ideal pentru autorități ar fi că toți contribuabilii, persoane fizice și juridice, să își declare din proprie inițiativă și la timp toate veniturile impozabile (realizate în țara și străinătate) și să își achite impozitul datorat în termenele prevăzute de legislația fiscală în vigoare, adică să se conformeze voluntar.
În realitate, lucrurile nu se întâmplă așa și de-aceea se apelează periodic la aministia fiscală, măsură ce permite persoanelor care nu și-au declarat toate veniturile impozabile să poată să facă acest lucru și să primească în schimb anumite reduceri ale penalităților de întârziere, precum și decizia de neincepere a urmăririi penale pentru evaziune fiscală.
Potrivit Hotnews, una dintre variantele luate în calcul de cei din Ministerul Finanţelor este ca amnistia fiscală să se aplice pentru cei care aveau datorii la data de 31 decembrie 2017. Măsura ar urma să se aplice atât persoanelor fizice, cât și celor juridice. Iar numai în cazul persoanelor fizice, vorbim de datorii de 3 miliarde lei care vor fi şterse.
Consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a readus acum în discuţie proiectul într-o declaratie la Antena 3. A precizat că amnistia se va aplica şi firmelor.
sursa: manager.ro, hotnews, antena3, digi 24
Statul te scapă de griji. Anunţul aşteptat de milioane de români: ANAF îţi şterge datoriile!... BNR Curs valutar 18 iulie 2018. Creștere mare pentru dolar! La cât a ajuns...