Antena Căutare

Analiza SWOT pe oferta Petrom

Pretul la care vor fi vandute actiunile OMV Petrom (SNP) in cadrul ofertei publice care a inceput azi si se va incheia la sfarsitul saptamanii viitoare va fi cu 15-20% mai mic fata de nivelul maxim de 0,46 lei/actiune fixat de statul roman, estimeaza analistii de la unele dintre cele mai mari grupuri financiare din regiune.


Acum, statul roman spera sa obtina 610 milioane de euro pe pachetul de 9,84% din OMV Petrom, dar la discountul de 15-20%, ar insemna ca in final va obtine 520-550 milioane de euro.

"Pretul maxim pe care l-a anuntat statul este unul ok. Nu ar fi ajutat statul roman sa obtina mai mult daca ar fi pus un pret mai mare, pentru ca trebuie tinut cont de nivelul la care sunt actiunile acum. Eu cred ca in final pretul de oferta va fi stabilit cu un discount de 20% fata de pretul maxim, similar ofertei de la OMV", a declarat Thomas Unger, analist pe piata de petrol si gaze in cadrul Erste Group.

Actiunile Petrom se tranzactioneaza in prezent la Bursa sub pragul de 0,4 lei/actiune, cu circa 15% sub pretul maxim la care statul vrea sa vanda oferta. Un discount de 20% fata de pretul maxim ar insemna o cotatie de 0,368 lei/actiune, cu circa 7% sub pretul de la Bursa.

"Pretul maxim anuntat de statul roman este mai mare fata de estimarile noastre, mai mare fata de pretul actual la Bursa si mai mare decat media pe ultimul an. Eu ma astept ca pretul final sa fie cu cel putin 15% mai jos fata de acest prag maxim", a mentionat Peter Csaszar, analist in cadrul grupului KBC.
Analistii de la KBC au o recomandare de "pastrare" pe actiunile Petrom, cu un pret-tinta de 0,42 lei/actiune pentru urmatoarele 12 luni. Pe de alta parte, analistii Erste au o recomandare de "cumparare", cu un pret-tinta de 0,5 lei/actiune.

"Recomandarea noastra este de "cumparare", datorita contextului de piata, caracterizat de faptul ca pretul petrolului este sus si Petrom are o expunere mare pe segmentul upstream (explorare & productie - n.red), iar companiile pozitionate astfel profita mult de pe urma cotei ridicate la care este in prezent pretul titeiului", a spus Unger.

Pretul ridicat al barilului de petrol este de altfel principalul punct tare al companiei Petrom in general si al ofertei de actiuni in particular, au precizat analistii, care au incercat sa faca o scurta analiza SWOT a ofertei. Acesta insa se poate transforma si intr-un risc avand in vedere ca pe pietele international sunt si comentarii care vad posibil un colaps al pretului titeiului.

Analiza SWOT pe oferta Petrom

Puncte tari


-Pretul ridicat al petrolului
-Rezervele de titei si gaze
-Mecanismul de stabilire a pretului, similar celui folosit pe pietele dezvoltate
-Echipa de proiect construita cu oameni bine conectati la mediul financiar local
-Free-float-ul redus al actiunilor pana la aceasta oferta
-Cash flow-ul stabil si solid
-Grad redus de indatorare
-Nivelul fix al redeventei pana in 2014, obtinut de OMV la privatizarea Petrom
-Decizia recenta a Fitch de a imbunatati ratingul Romaniei pana la investment grade

Puncte slabe

-Starea de incertitudine de pe pietele de actiuni
-Rafinarea, oaia neagra a companiei, care ii aduce pierderi
-Actiunile nu sunt ieftine comparativ cu alte societati similare
-Preturile reglementate de pe piata de gaze

Oportunitati

-Liberalizarea pietei de gaze
-Pornirea centralei electrice de la Brazi in ultimul trimestru
-Trendul de crestere a pretului titeiului
-Proiectul de explorare derulat cu Exxon in Marea Neagra
-Descoperirea unui potential zacamantul de gaze in Oltenia

Riscuri

-Incertitudinile privind data la care se va liberaliza total pretul la gaze
-Mediul fiscal impredictibil
-Depletarea (epuizarea) rezervelor petroliere intr-un ritm mai mare decat poate fi inlocuit cu descoperiri noi
-Presiunea pe care o pune pretul ridicat al titeiului pe marjele de rafinare
-Cererea slaba de produse petroliere
-Romania este o piata mica si nu se afla pe radarele marilor fonduri de investitii straine
-Situatia din Grecia care induce un risc regional


In acelasi timp, principalul punct slab pe care il vad analistii la Petrom, dar care in timp poate deveni si o oportunitate, este faptul ca in Romania piata de gaze nu este liberalizata.

"Cel mai puternic driver potential pentru Petrom este liberalizarea preturilor la gaze. Acest lucru ar avea un impact enorm asupra rezultatelor financiare ale companiei", considera Thomas Unger.

De altfel, si analistii de la Renaissance Capital, liderul consortiului care intermediaza oferta Petrom, a subliniat, intr-o prezentare in fata celor mai puternice fonduri de investitii locale, ca daca pretul barilului de titei Brent ramane peste pragul de 100 dolari/baril si pretul la gaze se va elibera, valoarea Petrom va sari cu circa 50% pana la 0,64 lei/actiune, fata de estimarile lor din prezent, care vad o valoare "corecta" intre 0,41-0,43 lei/actiune. Practic, doar din liberalizarea pretului la gaze, pretul actiunilor Petrom ar trebui sa castige 0,2 lei/actiune, potrivit Renaissance Capital.

"Mediul actual de piata este destul de bun, iar Petrom continua sa fie o companie care incearca sa-si mentina productia. Iar pe explorare pare sa aiba destul de mult succes, am vazut ca saptamana trecuta au anuntat o potentiala descoperire de gaze semnificativa in sud-vestul Romaniai", a precizat Peter Csaszar.
Pericolele pentru oferta Petrom pot veni in principal din partea miscarilor adverse de preturi, atat in ceea ce priveste piata de actiuni, cat si piata petrolului. Totusi, analistii spun ca oferta beneficiaza in primul rand de contextual favorabil al pretului petrolului.

"Pietele de actiuni sunt intr-o stare de incertitudine la acest moment. Dar piata petrolului este foarte favorabila. Daca ne uitam la evolutia din ultimul an, poate gasim un moment mai bun in care oferta sa fi fost lansata, dar pretul petrolului este acum unul ridicat si asta ajuta mult oferta", spune analistul Erste Bank.

In acelasi timp, analistul de la KBC considera ca momentul lansarii ofertei nu este atat de important pentru o companie cum e Petrom.

"Timing-ul nu este atat de crucial pentru Petrom avand in vedere ca are un free-float redus pe bursa si pana la aceasta oferta nu se puteau cumpara foarte multe actiuni din piata", afirma Peter Csaszar.

Acesta crede ca statul va reusi sa vanda cel putin 80% din oferta, acesta fiind de altfel pragul stabilit pentru ca tranzactia sa fie considerata incheiata cu succes.

Analistul de la KBC nu se asteapta insa ca un mare investitor sa vina si sa ia intreaga transa rezervata investitorilor institutionali.

"Un investitor care sa ia intreaga transa ar trebui sa fie de genul IPIC (International Petrolem Investment Co - n.red), care a intrat in actionariatul OMV. Nu ma astept insa ca un astfel de investitor sa faca o miscare de acest gen, deoarece Petrom este o companie mai mica, daca ne uitam pe o scara mai larga, si un investitor mare ar intra in aceste conditii la OMV, nu la Petrom", considera Peter Csaszar.

Investitorii institutionali au rezervata o transa de 85% din oferta Petrom, in timp ce micii investitori au alocat restul de 15%, dar transele pot fi echilibrate, in cazul in care una dintre ele este subsubscrisa si cealalta suprasubscrisa.

Oferta Petrom se va derula pana pe 22 iulie, consortiul de intermediari, din care mai fac parte, alaturi de Renaissance Capital, brokerii de la EFG Eurobank Securities, BT Securities si Romcapital, fiind in prezent la Londra, pentru a promova actiunile in randul fondurilor de investitii straine. Road-show-ul va continua in cele mai importante capitale financiare europene, precum Frankfurt, Viena, Paris sau Varsovia.

Brokerii din consortiu au facut la finele saptamanii trecute o prima prezentare in fata fondurilor de investii locale, la o intalnire organizata, in mod surprinzator, de cea mai puternica societate de brokeraj de la Bursa, KBC Securities, care in prezent este in curs de schimbare a actionariatului, grupul belgian negociind vanzarea cu directorii firmei. Organizarea intalnirii de joi, de la Marriott, de catre brokerii de la KBC ar putea indica si o incercare de apropiere a acestora de Renaissance Capital.

Echipa de brokeri de la KBC Securities, condusa de Bogdan Juravle, unul dintre cei mai respectati traderi de pe piata romaneasca, este un aliat important pentru banca de investitii rusa, avand in vedere ca KBC Securities a dominat in ultimii ani topul intermediarilor de la Bursa din Bucuresti. De la inceputul acestui an, compania de brokeraj a avut o cota de piata de peste 25%, avand un rulaj mai mare decat cel al diviziilor de brokeraj ale UniCredit, Raiffeisen, BRD si ING la un loc.

sursa:Antena3

Emil Boc promite din nou: "Romania va avea in 2021 un deficit bugetar de 3%"... China a depasit Japonia in topul Global 500 al marilor companii!...
Video recomandate
Lia - Soția soțului meu | Sezonul 2, episodul 9, 21 septembrie 2023. Carla a decis să plece din casa tatălui său: Ai înșelat-o pe mama!
Lia - Soția soțului meu | Sezonul 2, episodul 9, 21 septembrie 2023. Carla a decis să plece din casa tatălui său: Ai înșelat-o pe mama! Joi, 21.09.2023, 20:30
Parteneri Echinocțiul de toamnă în astrologie. Ce se schimbă pentru zodii din 23 septembrie 2023 Echinocțiul de toamnă în astrologie. Ce se schimbă pentru zodii din 23 septembrie 2023 Catine.ro Natalia Ramírez dezvăluie dacă se întoarce în Betty cea urâtă 2 ca Marcela Valencia. Ce a declarat vedeta Natalia Ramírez dezvăluie dacă se întoarce în Betty cea urâtă 2 ca Marcela Valencia. Ce a declarat vedeta Happy Channel Influența lui e foarte puternică, iar DNA spune că „nu putea fi găsit” în mod normal. Cine e „Fantoma” din Mafia spitalelor Influența lui e foarte puternică, iar DNA spune că „nu putea fi găsit” în mod normal. Cine e „Fantoma” din Mafia spitalelor Libertatea.ro Cât de ușor este să rămâi fără toți banii din cont. Banca, foarte amabilă cu hoții virtuali Cât de ușor este să rămâi fără toți banii din cont. Banca, foarte amabilă cu hoții virtuali Ziare.com Gino Iorgulescu, asalt total în procesul lui Mario Iorgulescu! Modul uluitor prin care încearcă să amâne pronunţarea definitivă Gino Iorgulescu, asalt total în procesul lui Mario Iorgulescu! Modul uluitor prin care încearcă să amâne pronunţarea definitivă AntenaSport Brigitte Macron și Camilla, Regina Consoartă, au purtat ținute fabuloase la recepția de gală de la Versailles. Au avut apariții cu adevărat spectaculoase. FOTO Brigitte Macron și Camilla, Regina Consoartă, au purtat ținute fabuloase la recepția de gală de la Versailles. Au avut apariții cu adevărat spectaculoase. FOTO Elle Anunț important al ANM! Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni. Temperaturile vor fi mai scăzute Anunț important al ANM! Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni. Temperaturile vor fi mai scăzute Spynews.ro Mihai Cazacu, milionarul de la Loto, a murit. Afaceristul avea 51 de ani Mihai Cazacu, milionarul de la Loto, a murit. Afaceristul avea 51 de ani BZI Cum arată Brigitte Pastramă după ce și-a scos acidul din buze și a renunțat la genele false și extensiile de păr Cum arată Brigitte Pastramă după ce și-a scos acidul din buze și a renunțat la genele false și extensiile de păr BZI Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe HelloTaste.ro Măsura Guvernului care va afecta peste jumătate din populația României. Adrian Negrescu: "Prevederea din ordonanţa austerităţii încalcă libertățile fundamentale ale omului" Măsura Guvernului care va afecta peste jumătate din populația României. Adrian Negrescu: "Prevederea din ordonanţa austerităţii încalcă libertățile fundamentale ale omului" Antena3.ro Cum foloseau strămoșii oamenilor craniile celor decedați, potrivit experților. Obiceiul ar fi considerat înfiorător azi Cum foloseau strămoșii oamenilor craniile celor decedați, potrivit experților. Obiceiul ar fi considerat înfiorător azi useit Horoscopul zilei de 23 septembrie 2023. Gemenii pierd bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta Horoscopul zilei de 23 septembrie 2023. Gemenii pierd bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine Stația de metrou „Tudor Arghezi” va fi dată în folosință până la data de 15 noiembrie. Aceasta va „prelungi” magistrala M2 Pipera - Berceni Stația de metrou „Tudor Arghezi” va fi dată în folosință până la data de 15 noiembrie. Aceasta va „prelungi” magistrala M2 Pipera - Berceni Wall-Street Joe Jonas și Sophie Turner, divorț cu scandal! Actrița l-a acuzat pe Joe Jonas că i-a răpit copiii Joe Jonas și Sophie Turner, divorț cu scandal! Actrița l-a acuzat pe Joe Jonas că i-a răpit copiii Kudika Două zodii care primesc o mare moștenire în octombrie. Începutul de lună vine cu vești bune pentru acești nativi Două zodii care primesc o mare moștenire în octombrie. Începutul de lună vine cu vești bune pentru acești nativi Playtech Dorian Popa, contactat direct de soția lui Călin Donca. Ce i-a spus Orianda artistului: ”Nu știu ce să cred” Dorian Popa, contactat direct de soția lui Călin Donca. Ce i-a spus Orianda artistului: ”Nu știu ce să cred” Redactia.ro Ce înseamnă că România va da Austria în judecată din cauza Schengen. Ce putem obţine  Ce înseamnă că România va da Austria în judecată din cauza Schengen. Ce putem obţine  Observator Beneficiile consumului de susan. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea aceste semințe Beneficiile consumului de susan. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea aceste semințe MediCOOL Cea mai sigură metodă prin care friptura de vită reîncălzită va rămâne suculentă Cea mai sigură metodă prin care friptura de vită reîncălzită va rămâne suculentă HelloTaste FOTO. Imagini interzise cardiacilor cu cea mai frumoasă fotbalistă din lume! Și-a făcut propriul calendar FOTO. Imagini interzise cardiacilor cu cea mai frumoasă fotbalistă din lume! Și-a făcut propriul calendar ProSport Descoperire misterioasă făcută de chinezi în Groapa Marianelor, cel mai ADÂNC loc de pe Pământ. Deschidem „Cutia Pandorei”? Descoperire misterioasă făcută de chinezi în Groapa Marianelor, cel mai ADÂNC loc de pe Pământ. Deschidem „Cutia Pandorei”? Gandul Ce se întâmplă, de fapt, dacă mănânci cartofi prăjiți cu brânză rasă. Efectele sunt devastatoare asupra ogranismului Ce se întâmplă, de fapt, dacă mănânci cartofi prăjiți cu brânză rasă. Efectele sunt devastatoare asupra ogranismului CanCan Alimente care provoacă alergii. Cum să le introduci în alimentația bebelușului Alimente care provoacă alergii. Cum să le introduci în alimentația bebelușului DeParinti Poza cu Selena Gomez și Taylor Swift care a strâns peste 15 milioane de like-uri. Imaginea care pune capăt tuturor zvonurilor despre relația lor Poza cu Selena Gomez și Taylor Swift care a strâns peste 15 milioane de like-uri. Imaginea care pune capăt tuturor zvonurilor despre relația lor ZUTV Cum îți dai seama că ai cumpărat un iPhone 15 nou original. Detaliul introdus de Apple pe cutia telefonului Cum îți dai seama că ai cumpărat un iPhone 15 nou original. Detaliul introdus de Apple pe cutia telefonului UseIT Ardei iuți umpluți cu ton, conservați la borcan pentru iarnă Ardei iuți umpluți cu ton, conservați la borcan pentru iarnă Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Video Mireasa sezonul 8, 22 septembrie 2023. Cine au fost desemnați Mama, Fata și Băiatul Săptămânii Mireasa sezonul 8, 22 septembrie 2023. Cine au fost desemnați Mama, Fata și Băiatul Săptămânii Vineri, 22.09.2023, 17:05
x