Antena Căutare

Aproape o treime din Fondul Proprietatea s-a vandut pe „piata gri” la preturi derizorii

Considerat pana nu de mult un subiect sensibil, vanzarea pe piata „neagra” sau „gri”, cum le place guvernantilor sa spuna, a actiunilor Fondului Proprietatea (FP) a devenit o afacere pe care nici criza nu a putut sa o clatine. Marturie stau cele aproape 4 mld. actiuni (dintr-un total de 14 mld.) care s-au tranzactionat in perioada martie 2008-martie 2010.

Cine sunt adevaratii cumparatori si cum s-au asigurat acestia ca vor avea un cuvant greu la carma acestui Fond este greu de spus. Depozitarul Central, acolo unde se inregistreaza astfel de tranzactii, nu da publicitatii numele noilor actionari, iar la Fondul Proprietatea aceste date nu exista, cel putin pentru a fi furnizate opiniei publice.

In lipsa unor informatii oficiale despre cei care cumpara astfel de titluri, exista suspiciuni, inclusiv in randul actionarilor, ca personaje influente din zona afacerilor vad in FP un nou FNI.

Lucru care pare sa se confirme daca este sa luam in calcul faptul ca aproape o treime din actiunile Proprietatea au fost tranzactionate in decurs de doi ani. Asta in timp ce guvernantii au tergiversat prin diverse tertipuri listarea la Bursa, respectiv vanzarea intr-un cadru reglementat. Iar in ultima perioada tranzactiile s-au intensificat, in conditiile in care americanii de la Franklin Templeton, care vor prelua administrarea FP, au promis ca-l vor lista la Bursa pana in septembrie.

Din acel moment va fi mai dificil pentru investitorii mari sa cumpere pachete de actiuni in conditii de netransparenta a pretului, ca pana in prezent. Oferta limitata si interesul tot mai mare la cumparare au dublat pretul in primul trimestru, pana la o valoare de 0,5-0,53 lei/titlu. De mentionat ca au fost perioade in care s-a coborat si la 0,1-0,2 lei/actiune.

Tot articolul, in Financiarul

Curtea de Conturi a spalat 11,5 mil. € pentru ministerul Elenei Udrea... Cinci companii aeriene din Europa, in pragul falimentului din cauza norului de cenusa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x