Madalina a optat pentru asigurarea facultativa a locuintei. Vrea ca apartamentul ei in valoare de 27.000 de euro sa fie acoperit si pentru alte incidente, in afara riscurilor de calamitate naturala. Plateste o polita de aproape 40 de euro pe an. “Asigurarea este foarte importanta. Te simti protejat, in primul rand, si, in al doilea rand, orice incendiu, traznet, zapada, ploi, inundatii sunt acoperite”, spune ea.
Lucrurile nu sunt, insa, atat de simple. In prezent, jumatate din locuintele din Romania sunt asigurate. Adica, aproximativ 4 milioane. In cazul unul cutremur similar celui din 1977, calculele specialistilor arata ca pagubele s-ar ridica la minimum 4 miliarde de euro la nivel national. Doar jumatate din aceasta suma poate fi insa, cu siguranta, platita de companiile de asigurari. Restul de bani e pus sub semnul intrebarii.
Poate piata sa suporte 2 miliarde?
La aceasta intrebare nu stie sa raspunda clar nici Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Adica exact autoritatea care trebuie sa garanteze ca sistemul asigurarilor functioneaza corect. In aceasta situatie, spun oficialii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, s-a ajuns din cauza companiilor care si-au inmultit clientii fara a fi sigure ca pot suporta despagubiri in masa in cazul unui dezastru.
Pentru a evita o astfel de problema, Comisia analizeaza introducerea unei metode de asigurare a riscului de intrare in insolventa a companiilor de profil. Valorea asigurarilor pentru locuinte a ajuns la 67 de miliarde de euro in luna iunie a acestui an. Cu aproape 60 la suta mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.