Antena Căutare

Asociaţia Delta Dunării: 98% dintre hotelurile şi pensiunile din Deltă vor intra în insolvenţă în cel mult două luni, dacă Guvernul nu le sprijină

Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD) susţine că 98% dintre hotelurile şi pensiunile din Deltă vor intra în insolvenţă, în cel mult două luni, dacă Guvernul nu le sprijină acum, printre măsurile solicitate de operatorii de turism aflându-se scutirea de plata taxelor şi impozitelor până la sfârşitul anului şi alocarea de surse de finanţare din fonduri europene.

Preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării, Cătălin Ţibuleac, a transmis joi, printr-un comunicat de presă, că 98% din unităţile de turism din Deltă vor intra în insolvenţă în următoarele două luni, dacă nu sunt luate măsuri.

“Dacă Guvernul nu ia măsuri concrete şi rapide în sprijinul industriei de turism, cea mai afectată de criza generată de pandemia de coronavirus, estimăm că în cel mult două luni mai mult de 98% dintre hotelurile, pensiunile, restaurantele şi toate celelalte afaceri care au legătură cu turismul din Deltă (transportul şi agrementul turistic) vor intra în insolvenţă. Cei 2% dintre firmele ai căror acţionari au resurse financiare de a se susţine pe piaţa turistică, vor fi incapabile să asigure capacitatea de a reluare a activităţii turistice într-o destinaţie unică la nivel naţional şi internaţional”, a afirmat Cătălin Ţibuleac.

El a precizat că astfel 5.000 de angajaţi din turism îşi vor pierde locurile de muncă.

“În acest caz, aproape 5.000 de angajaţi în turismul din Deltă şi din judeţul Tulcea, îşi vor pierde locurile de muncă, comunităţile locale nu vor mai avea mijloacele de subzistenţă în condiţiile în care turismul deltaic are o componentă importantă bazată pe Punctele Gastronomice Locale şi turismul familial, iar turiştii care vor dori să viziteze Delta nu vor mai avea în următorii ani opţiuni de cazare”, a afirmat preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării.

Articolul continuă după reclamă

Printre măsurile solicitate de operatorii din Deltă, care ar putea salva turismul din zonă, se numără scutirea de la plata taxelor şi impozitelor pentru firmele care activează în turism în Deltă şi pe Litoral până la finalul acestui an, alocarea de surse de finanţare din fonduri europene pentru turism, pentru modernizare spaţiilor de cazare din turismul deltaic şi de litoral şi dezvoltarea serviciilor de suport pentru a creşte competitivitatea, extinderea domeniului de reglementare a şomajului tehnic pentru angajaţii din turism cu contracte de muncă suspendate sau încetate ca urmare a decretării stării de urgenţă şi elaborarea de către Ministerul Sănătăţii a procedurii de igienizare a spaţiilor de cazare care au fost oferite ca spaţii de carantinare şi publicarea acesteia în regim de urgenţă.

Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării mai menţionează că măsurile de sprijin luate până acum de Guvern sunt ineficiente pentru specificul sezonier al turismului din Deltă.

“Specificul sezonier al activităţii din Delta Dunării şi litoralul Mării Negre, de maximum şase luni pe an, a făcut ca la momentul izbucnirii epidemiei, operatorii economici din turism să înregistreze pierderi ca urmare a lipsei totale a veniturilor şi a cheltuielilor cu păstrarea forţei de muncă, dar şi a investiţiilor în renovări pentru sezonul ce urma să înceapă. Din acest motiv, reglementările de sprijin al economiei intrate în vigoare până în prezent sunt, în cea mai mare parte, ineficiente pentru specificul sezonier al turismului deltaic şi de litoral”, se mai arată în comunicatul Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării.

Sursa : news.ro

INS: Exporturile au crescut în primele două luni cu 2%, iar importurile cu 2,9%, faţă de anul trecut... Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 2,54%, cel mai scăzut nivel atins după 7 mai 2018...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 29 noiembrie 2024. Nea Mărin și Liviu Vârciu au ajuns la suma de 1000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 29 noiembrie 2024. Nea Mărin și Liviu Vârciu au ajuns la suma de 1000 de lei Vineri, 29.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x