- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Miercuri a fost alta zi de cadere pentru pietele mondiale de actiuni. Un context neferit pentru metalul galben, care a alunecat, pentru prima data din luna octombrie, sub pragul psihologic de 1.600 dolari/uncie, ajungand la 1584,10 dolari.
Cauza? Puternica apreciere a monedei americane, sustinuta, pe de o parte, de semnele de ameliorare a economiei SUA, iar de pe alta, de criza datoriilor suverane europene. Prin traditie, aurul si dolarul sunt corelate. Cand bancnota verde urca, aurul coboara. Si invers. In contextul actual, investitorii speculeaza o pe crestere durabila a monedei SUA.
De sapte saptamani, aurul se afla pe o panta descendenta. De la inceputul lunii noiembrie, el a pierdut 250 dolari/uncie si 350 dolari/uncie (adica 17%) de la recordul stabilit la inceputul lui septembrie, cand s-a inaltat la 1921,15 dolari/uncie.
O asemenea volatilitate pe aceasta categorie de active nu a mai existat de la prabusirea bancii americane, Lehman Brothers, in toamna anului 2008 sau de la sfarsitul anilor 1970. Un fenomen care-si gaseste explicatia in cativa factori.
„La fel cum s-a intamplat in septembrie, actuala scadere se datoreaza dorintei investitorilor de a-si fixa beneficiile pe acest segment de piata, care a progresat cu 12% de la inceputul anului", spune Jean-Bernard Guyon, consilier la Commodities AM. „Aurul a fost antrenat in aceasta prabusire de metalele de baza, a caror valoare s-a diminuat cu 18% de-a lungul acestui an, pe fondul temerilor vizand incetinirea iminenta a economiei mondiale", precizeaza analistul.
„O serie de investitori, precum actorii financiari, au nevoie de lichiditati. Ei vand sau imprumuta aurul detinut in schimbul dolarului", completeaza Raphael Dubois, de la Edmond de Rotschild AM.
In alta ordine de idei, unele banci europene au depus aur la Banca de reglementari internationale pentru a obtine, in schimb, credite in dolari. „Atata timp cat Banca Centrala Europeana (BCE) nu va proceda la infuzie de llichiditati pentru para criza datoriilor, cursul aurului va ramane, dupa toate probabilitatile, sub presiune", estimeaza Dubois.
Date fiind noile date ale problemei, aurul mai poate fi considerat o valoare refugiu? „Mai putin ca pana acum", raspunde Vincent Treulet de la BNP Paribas Investment Partners. Pana unde se va ajunge? Expertii afiseaza prudenta in pronosticurile lor. Dennis Gartman, de la Gartman Letter, omul care a prezis prabusirea materiilor prime in 2008, crede ca aurul se va ieftini in continuare, pana la 1475 dolari/uncie.
Sursa: Financiarul