- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Romania a avut in iulie cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, potrivit datelor publicate ieri de Eurostat, biroul european de statistica.
In timp ce rata anuala a inflatiei a fost de 2,1% in iulie la nivelul blocului comunitar, in Romania inflatia a urcat la 7,1%, pe fondul majorarii Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) de la 19% la 24%.
O rata mare a inflatiei a avut si Grecia, dar si aici aceasta a urcat la doar 5,5%. In Ungaria, inflatia a fost de 3,6%, in timp ce in Marea Britanie si Bulgaria s-a inregistrat o rata de 3,2%. Celelalte state membre au avut o inflatie sub 3%, cele mai scazute rate ale inflatiei inregistrandu-se in Irlanda (-1,2%), in Letonia (-0,7%) si in Slovacia (1%).
Astfel, inflatia anuala a urcat in 19 tari membre ale UE, a ramas la acelasi nivel intr-un singur stat (Finlanda) si a scazut in sase.
Romania se plaseaza, de asemenea, pe primul loc in UE dupa avansul lunar al preturilor de consum, de 2,6%, pe pozitiile urmatoare situandu-se Malta (0,6%) si Bulgaria (0,5%). Indicatorul a fost negativ in 15 state, pozitiv in noua si zero in Lituania si Ungaria. La nivelul UE, preturile s-au redus, in ritm lunar, cu 0,2%.
In zona euro, regiune care reuneste cele mai mari economii europene, inflatia anuala s-a plasat la 1,7%, iar cea lunara la -0,3%.
Cauza: scumpirea marfurilor nealimentare
In Romania, pe fondul majorarii TVA cu cinci puncte procentuale, preturile de consum au inregistrat o crestere lunara de 2,58% in iulie, cele mai semnificative scumpiri fiind inregistrate la tigari, fructe si legume si transportul prin CFR, potrivit celor mai recente date ale Institutului National de Statistica (INS).
Inflatia s-a incadrat in estimarile analistilor, care au anticipat un nivel intre 1,8% si 3,4% pentru luna iulie, in conditiile in care BNR vedea un impact din majorarea TVA de 2,9% pe o perioada de trei luni. Pe componente, cresterea preturilor din iulie a fost determinata in mare parte de marfurile nealimentare, care au urcat cu 3,1% fata de luna precedenta, si servicii, unde s-a inregistrat o majorare de 2,6%.
Tot articolul, in Financiarul
Consiliul Concurenţei a amendat 14 fonduri de pensii private cu peste 1,2 milioane de euro... 14 administratori de pensii private obligatorii, amendati cu 1,2 mil. €...