Antena Căutare

Avem cea mai mare inflatie din UE, de peste trei ori media europeana

Rata anuala a inflatiei a fost in iulie de 2,1% in medie, in Uniunea Europeana, in timp ce rata in Romania a fost de peste trei ori mai mare, de 7,1%, valoare care ne plaseaza pe primul loc in UE la acest capitol. Ca urmare a majorarii TVA cu 5%, preturile la marfu­rile nealimentare au urcat cu 3,1% in iulie fata de iunie, serviciile s-au scumpit cu 2,6%, iar preturile marfurilor alimentare cu 1,9%.

Romania a avut in iulie cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, potrivit datelor publicate ieri de Eurostat, biroul european de statistica.

In timp ce rata anuala a inflatiei a fost de 2,1% in iulie la nivelul blocului comunitar, in Romania inflatia a urcat la 7,1%, pe fondul majorarii Taxei pe Valoa­rea Adaugata (TVA) de la 19% la 24%.

O rata mare a inflatiei a avut si Grecia, dar si aici aceasta a urcat la doar 5,5%. In Ungaria, inflatia a fost de 3,6%, in timp ce in Marea Britanie si Bulgaria s-a inre­gistrat o rata de 3,2%. Celelalte state membre au avut o inflatie sub 3%, cele mai scazute rate ale infla­tiei inregistrandu-se in Irlanda (-1,2%), in Leto­nia (-0,7%) si in Slovacia (1%).

Astfel, inflatia anua­la a urcat in 19 tari membre ale UE, a ramas la acelasi nivel intr-un singur stat (Finlanda) si a scazut in sase.

Romania se plaseaza, de asemenea, pe primul loc in UE dupa avansul lunar al pretu­ri­lor de consum, de 2,6%, pe pozitiile urmatoare situandu-se Malta (0,6%) si Bulgaria (0,5%). In­di­ca­to­rul a fost negativ in 15 state, pozitiv in noua si zero in Lituania si Ungaria. La nivelul UE, pre­tu­rile s-au redus, in ritm lunar, cu 0,2%.

In zona euro, regiune care reuneste cele mai mari econo­mii europene, inflatia anuala s-a plasat la 1,7%, iar cea lunara la -0,3%.

Cauza: scumpirea marfurilor nealimentare

In Romania, pe fondul majorarii TVA cu cinci puncte procentuale, preturile de consum au inregistrat o crestere lunara de 2,58% in iulie, cele mai semnificative scumpiri fiind inregistrate la tigari, fructe si legume si transportul prin CFR, potrivit celor mai recente date ale Institutului National de Statistica (INS).

Inflatia s-a incadrat in estimarile analistilor, care au anticipat un nivel intre 1,8% si 3,4% pentru luna iulie, in conditiile in care BNR vedea un impact din majorarea TVA de 2,9% pe o perioada de trei luni. Pe componente, cresterea preturilor din iulie a fost determinata in mare parte de marfurile nealimentare, care au ur­cat cu 3,1% fata de luna precedenta, si servicii, unde s-a inregistrat o majorare de 2,6%.

Tot articolul, in Financiarul

Consiliul Concurenţei a amendat 14 fonduri de pensii private cu peste 1,2 milioane de euro... 14 administratori de pensii private obligatorii, amendati cu 1,2 mil. €...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x