Antena Căutare

Baring Asset Londra: Oferta Petrom va atrage fonduri de investitii specializate, nu investitori strategici

Pachetul de 9,84% din Petrom, aflat in proprietatea statului roman, si care ar urma sa fie scos la vanzare pe bursa de la Bucuresti de catre consortiul condus de banca de investitii rusa Renaissance Capital va atrage interesul investitorilor de nisa, si nu cel al fondurilor mari de investitii, afirma Matthias Siller, responsabilul pentru pietele emergente din cadrul Baring Asset Management Londra, unul dintre cele mai respectate nume la nivel global in ceea ce priveste administarea investitiilor.

"Petrom (actiunile - n.r.) este preferat de catre investitorii de nisa, fonduri specializate. Petrom a fost si continua sa fie un "issue" pentru fonduri specializate, nu pentru investitori "generalisti", de talie mare


Intrebat in legatura cu un potential interes privind pachetul de actiuni Petrom venit din partea unor jucatori de talia Gazprom, Lukoil sau a altor companii petroliere, raspunsul expertului Barings a fost categoric: "Este imposibil. Companiile multinationale, indiferent de unde ar veni, Rusia, Statele Unite sau India, ar cumpara actiuni numai in cazul in care vad intr-o asemenea achizitie o investitie strategica. La Petrom nu este cazul, din cauza pachetului OMV, care blocheaza orice astfel de demers. Deci, este exclus!". OMV detine din 2004 pachetul de control, de 51% din Petrom, companie care astazi valoareaza 5,63 miliarde de euro pe Bursa de la Bucuresti.

In 2009, compania petroliera rusa Surguneftegas a cumparat pachetul de 21% din actiunile companiei ungare MOL, detinut de catre OMV, proprietarul Petrom. Rusii nu au reusit sa castige insa si controlul companiei din Ungaria, in conditiile in care statul maghiar are cel mai important cuvant de spus, pe care si l-a exercitat prin lege in 2008 pentru a bloca preluarea MOL de catre OMV.

Pachetul de 9,84% din Petrom, cea mai mare companie romaneasca, ar putea fi scos la vanzare cel mai devreme in luna iulie printr-o oferta publica secundara (SPO), operatiune de pe urma careia statul roman se asteapta sa incaseze minim o jumatate de miliard de euro. Prin aceasta mutare, autoritatile de la Bucuresti spera sa mai reduca din povara deficitului care apasa bugetul de stat, slabit de criza economica, precum si de reactiile guvernamentale intarziate la realitatile de pe piata.

Ministerul Economiei detine acum 20,6% din Petrom, iar un alt pachet de 20,1% este la Fondul Proprietatea, creat de stat pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de fostul regim communist si carora nu li se pot restitui in natura averile confiscate. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare are 2,03% din Petrom, pachet obtinut in urma conversiei unor imprumuturi in actiuni, iar alte 6% din companie sunt listate pe Bursa de la Bucuresti.

Baring Asset Management este o firma internationala de management a investitiilor, care avea in administrare active de peste 51 mld. dolari la finele anului trecut. Barings este unul dintre pionierii industriei globale de profil, fiind la origine o banca britanica de investitii fondata in 1762. In cele peste doua secole de existenta, de numele Barings se leaga cea mai mare tranzactie de vanzare de teren din istoria lumii - vanzarea statului Louisiana de catre Franta lui Napoleon catre Statele Unite ale Americii, operatiune intermediata de banca britanica de investitii, bani pe care Napoleon i-a folosit in campaniile sale militare din Europa, inclusiv impotriva Angliei.

Banca Barings a intrat in colaps in 1995, cand unul dintre traderii sai din Asia, prin investitiile sale speculative, a produs o pierdere bancii de 1,3 mld. dolari, frauda - record pana la acea data.

Ulterior, grupul financiar olandez ING a preluat banca Barings si si-a incorporat activele in cadrul subsidiarei ING Barings. ING Barings a fost alaturi de Credit First Boston, unul dintre consultantii statului roman la privatizarea Petrom din 2004, privatizare al carei castigator a fost grupul austriac OMV. Ulterior, ING a vandut pe bucati activele fostei banci britanice de investitii, prestigiosul brand Barings, vechi de peste doua secole, fiind acum pastrat doar de catre Barings Asset Management, aflata acum in portofoliul gigantului american MassMutual, care are active in administrare de peste 448 mld. dolari la nivel global.

Antena3


Gafa economica: Ratingul BNR, subevaluat timp de un an din cauza unei erori a Standard & Poor's... BAM Londra: Oferta Petrom va atrage fonduri de investitii specializate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x