Beijingul anunţă o ridicare ”în etape” a taxelor vamale punitive în războiul comercial cu SUA

China a anunţat joi că a ajuns la un acord cu Statele Unite în vederea unei ridicări ”în etape” a taxelor vamale punitive pe care şi le-au impus reciproc - o ridicare care nu a fost confirmată imediat de Washington -, în contextul în care Beijingul şi Washingtonul depun eforturi să finalizeze un acord cu privire la diferendul lor comercial, relatează AFP.

Cele două puteri sunt angajate din 2018 într-un război comercial purtat cu lovituri de taxe vamale, al cărui efect asupra economiei mondiale şi încrederii investitorilor se face simţit dur.

Chinezii şi americanii au anunţat, însă, că vor să ajungă la un acord preliminar în noiembrie.

În cazul în care va fi confirmat de către Statele Unite, acest angajament cu privire la taxele vamale ar putea să fie unul dintre ultimele semnale ale unei ”încălziri” a relaţiilor Beijingului şi Washingtonului.

Vicepremierul chinez Liu He, care conduce negocierile comerciale ale Chinei, a discutat săptămâna trecută cu omologul său american Robert Lighthizer şi secretarul american al Trezoreriei Steven Mnuchin, într-o convorbire la telefon catalogată drept ”constructivă” de ambele părţi.

Iniţial, preşedintele american Donald Trump şi omologul său chinez Xi Jinping ar urma să semneze la jumătatea lui noiembrie un acord preliminar, în marja Summitului Ţărilor Riverane la Pacific (APEC), în Chile.

Însă acest eveniment a fost anulat din cauza crizei sociale care zguduie această ţară.

Trump a anunţat că cele două ţări sunt ”pe cale să aleagă un nou loc” în vederea ceremoniei de semnare.

Un acord - chiar şi parţial - ar permite o asigurare a pieţelor mondiale şi ar marca un ”armistiţiu” în războiul comercial bilateral, lansat în martie 2018 de către locatarul Casei Albe cu scopul de a pune capăt unor practici comerciale pe care le denunţă drept ”neloiale”.

Sursa : news.ro

Parteneri
Sufleu de vanilie. Un delicios desert din bucătăria franțuzească
Pentru momentele de răsfăț culinar sau pentru evenimentele speciale din viața ta, îți oferim o rețetă de sufleu de vanilie, inspirată din bucătăria franțuzească. Este un desert fin și delicat, cu textură aerată și aromă plăcută de vanilie.
Catine.ro
Ultimele știri