Creditele de consum, in lei sau valuta, vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, fata de 20 de ani perioada maxima practicata in prezent pe piata bancara pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca.
In plus, in cazul creditelor de consum pentru cumpararea de bunuri, clientul trebuie sa dispuna de o garantie reala (in general ipotecara) sau personala (de exemplu polita de asigurare) de 133% din suma imprumutata.
In cazul creditelor de consum cu alte destinatii, debitorul persoana fizica va prezenta o garantie reala sau personala de 133% din valoarea imprumutului. Fac exceptie de la aceste prevederi creditele pentru tratamente medicale, pentru deces si pentru studii.
In plus, la calculul sumelor care pot fi imprumutate bancile trebuie sa ia in calcul si riscul valutar, riscul de rata a dobanzii si riscul de diminuare a veniturilor disponibile pe perioada de derulare a creditului. La fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de indatorare se vor utiliza urmatoarele valori: pentru socul pe curs de schimb - 35,5% la euro, 52,6% la franc elvetian si 40,9% la dolar; pentru socul pe rata dobanzii - 0,6% pentru toate monedele; pentru socul pe venit - 6%.
In cazul celorlalte valute se utilizeaza valoarea aferenta francului elvetian. Banca Nationala vrea sa descurajeze creditele in euro nu numai in cazul imprumuturilor de consum, dar si la cele imobiliare, unde va favoriza tot moneda nationala.
Astfel, cei care doresc un imprumut imobiliar in lei trebuie sa aiba un avans de cel putin 15% din valoarea imobilului, de 30% pentru creditele in euro si de 40% in cazul finantarilor in alte devize straine.
Legea propusa de BNR va intra in dezbaterile parlamentare pe 20 septembrie.
Sursa: Jurnalul National