Antena Căutare

BRD, cea mai profitabila banca dupa reducerea provizioanelor

BRD SocGen, a doua mare banca de pe piata dupa active, a raportat pentrul primul semestru al acestui an un profit net de 67,46 mil. Euro (282 mil. Lei, calculat la cursul mediu lunar al BNR), in scadere cu 24% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In trimestrul al doilea, banca si-a majorat castigurile pana la 38,5 mil. Euro fata de rezultatul de 28,9 mil. Euro inregistrat in perioada ianuarie – martie a acestui an, pe fondul reducerii provizioanelor, masura posibila in urma imbunatatirii calitatii portofoliului de credite.

Evolutia economiei in prima jumatate a anului si lipsa apetitului pentru contractarea de noi imprumuturi de pe piata au redus motoarele bancii, care "spera" ca redresarea economica asteptata in cursul semestrului al doilea sa fie confirmata, aceasta depinzand si de stabilitatea situatiei economice in Europa. Bancherii care conduc cea mai profitabila institutie de credit de pe piata romaneasca vad in imbunatatirea calificativului acordat Romaniei de catre agentia internationala de evaluare Fitch umul dintre primele semne de revenire a pietei locale.

In primul semestru, costul net al riscului a scazut cu 8% fata de prima jumatate a anului trecut pana la 581 mil. Lei (circa 140 mil. Euro), a anuntat subsidiara locala a gigantului bancar francez SocGen.

Venitul net bancar a scazut de la 1,75 mld. Lei pana la 1,6 mld. Lei (377 mil. Euro), pe fondul unei scaderi de 6% a incasarilor din marja de dobanda si o relative stagnare a veniturilor din comisioane.

Profitul brut din exploatare a coborat si el cu 14% pana la 914 mil. Lei (215 mil. Euro), cifre corelate cu actuala conjunctura economica, dupa cum afirma reprezentantii bancii. In acelasi timp, banca si-a controlat costurile pentru a-si conserva profitabilitatea, BRD anuntand un nivel al cheltuielilor generale constant fata de aceeasi perioada de referinta din 2010, coeficientul de exploatare ajungand la 42,8% la 30 iunie 2011.

Rentabilitatea capitalului a ajuns la 11% la finele lunii iunie fata de 16,1% in urma cu un an in timp ce indicatorul de adecvare a capitalului este de 14,3%, in usoara scadere fata de finele lui 2010.

"Cred ca, intr-un mediu in continuare dificil, BRD a demonstrat in cursul primului semestru din 2011, soliditatea modelului sau de banca universal si capacitatea sa de a genera profit", a comentat Guy Poupet, presedintele director general al BRD Groupe Societe Generale printr-un comunicat trimis Bursei de Valori Bucuresti.

Volumul total al creditelor acordate clientelei este de peste 33,3 mld. Lei (7,86 mld. Euro), din care portofoliul de retail se ridica la 16 mld. Lei (3,77 mld. Euro), in timp ce restul de 17,3 mld. Lei (peste 4 mld. Euro) reprezinta imprumuturi acordate clientilor - persoane juridice.

Disponibilitatile bancii au ajuns la 8,7 mld. Lei (peste 2 mld. Euro), mai mici cu 13% fata de inceputul anului pe fondul scaderii nivelului rezervelor minime obligatorii.

In contextul unei activitati slabe de creditare, BRD si-a repozitionat strategia in functie de conditiile de pe piata si s-a orientat spre segmentul companiilor mijlocii si mari in zona creditelor de refinantare, precum si spre finantarea statului, fie prin subscrierea de emisiuni de titluri de stat, fie prin credite catre municipalitati.

Volumul total al depozitelor a ajuns la finele lunii iunie la un nivel de peste 29, 85 mld. Lei (7,04 mld. Euro).

Investitorii nu au reactionat insa la rezultatele raportate de al doilea emitent de pe Bursa de la Bucuresti, dupa capitalizare. Pe fondul unui interes marginal, tranzactiile cu titlurile bancii abia ajungeau la 70.000 lei (peste 15.000 de euro), in conditiile in care cotatia BRD inregistra un avans de 0,44% cu numai doua ore inainte de inchiderea sedintei de tranzactionare. Capitalizarea bursiera a BRD este de aproximativ 2,27 mld. Euro. Activele totale ale bancii au ajuns la 47,6 mld. Lei (11,2 mld. Euro).

Nici analistii nu au fost luati prin surprindere de indicatorii raportati.

"Rezultatele denota doua lucruri: unul bun si unul mai putin bun. Lucrul bun este acela ca provizioanele s-au plafonat, ceea ce reflecta calitatea portofoliului de credite. Lucrul mai putin bun este ca nu exista crestere. Nu se produc credite noi care sa compenseze imprumuturile din portofoliu care ajung la maturitate. Vedem se se intampla cu marja neta din dobanda", comenteaza Florin Ilie, directorul departamentului Piete de Capital din cadrul ING Bank Romania.

"In al doilea semestru ma astept la o crestere usoara a activitatii de creditare, o crestere inceata, domoala. Incertitudinile sunt in continuare mari. Dar bazandu-ne pe ceea ce stim, sunt perspective de crestere", estimeaza Florin Ilie. Acesta adauga ca orice marire de venit, care ar putea rezulta de pe urma cresterii economice, inseamna o cerere de credite noi si, de asemenea, o scadere a costului riscului bancilor pentru ca astfel oamenii avand mai multi bani la dispozitie, vor putea sa isi plateasca din restantele acumulate la banci ceea ce se va traduce pentru bancheri intr-o ameliorare a portofoliului de credite neperformante.

Francezii de la Societe Generale detin un pachet de 59,3% din capitalul BRD, in timp ce SIF Oltenia detine o participatie de 5,4%, SIF Banat - Crisana 4,65%, SIF Muntenia - 4,13%, SIF Transilvania - 4,09%, iar SIF Moldova - 3,78%, potrivit datelor disponibile la 1 martie.

Tot astazi, o alta banca mare listata, si-a publicat rezultatele pe primul semestru. Banca Transilvania si-a anuntat rezultatele financiare pentru primul semestru, raportand o dublare a profitului net pana la 15,7 mil. Euro. Castigul este, de asemenea dublu, in trimestrul al doilea fata de perioada aferenta anului trecut.

BCR, cea mai mare banca de pe piata dupa active, aflata sub controlul austriecilor de la Erste, a anuntat la finele saptamanii trecute un profit net de 37,8 mil. Euro pentru primul semestru al acestui an, cu aproximativ 67% sub nivelul inregistrat in urma cu un an. Raportarile de pana acum ale bancilor sunt sub amprenta creditarii slabe, sperantele pentru incheierea bilanturilor in tonuri mai optimiste fiind lasate pentru a doua parte a anului.

La finele anului 2010, piata bancara a inregistrat in premiera trecerea pe pierdere la nivel de sistem, precum si o reducere a activelor catre pragul de 80 mld. Euro, in conditiile in care mai multe banci au trecut la curatarea portofoliilor si externalizarea unor pachete de credite cu risc ridicat. In acest an, semnalele dinspre Banca central indica o revenire a pietei bancare pe profit.

Sursa: Antena3

Banca Transilvania castiga cota de piata, dar veniturile raman inca slabe... Leul se apreciaza usor in raport cu euro si dolarul. Vezi cursul BNR!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x