Antena Căutare

Bugetul Capitalei: datorii da, investitii ba!

Bugetul Capitalei pentru anul 2011 se naste greu. Luni, mai bine de doua ore amendamentele au curs, iar negocierile au impartit practic finantarile in doua categorii: plata datoriilor sau continuarea investitiilor. In timp ce consilierii PDL au dus spre zero banii alocati investitiilor, primarul general Sorin Oprescu a dorit sa isi tina promisiunile facute locuitorilor Capitalei. Datoriile Primariei catre RADET au fost un punct fierbinte al negocierilor.

In timp ce consilierii PDL doreau sa ia banii de la Stadionul „Lia Manoliu" pentru plata unei parti din datorii, primarul general a insistat pentru finalizarea lucrarii asa cum a promis. Mai mult, Oprescu a aratat ca sunt solutii pentru plata datoriilor si ca ideile propuse de catre grupul PDL nu sunt decat o metoda de a ascunde obligatiile Guvernului catre Municipalitate.

„Lista consilierilor PDL este halucinanta, nu se respecta legea, iar ei nu vor decat ca in Bucuresti sa nu se mai intample nimic. Guvernul are datorii de trei ani catre Municipalitate! Sugestiile cu care au venit opresc activitatea in detrimentul cetateanului. Sa nu mai vorbim de faptul ca, de 20 de ani, nimeni nu doreste sa restructureze RADET."

Sorin Oprescu a precizat ca dorinta grupului PDL de a lasa fara finantare Stadionul „Lia Manoliu" nu este decat o metoda de oferi noi contracte firmelor de casa, firme care s-ar fi oferit deja sa preia proiectul demarat de Municipalitate in concesiune.

Nici proiectele europene nu au trecut de votul consilierilor generali. Amenajarea Dambovitei pe bani europeni a fost respinsa in ciuda finantarii in proportie de peste 90% a proiectului cu bani europeni. Printre amendamentele grupului PDL s-a numarat si renuntarea la finantarea unei harti de zgomot, proiect care, in situatia in care nu va fi realizat, va impune penalizari de 200.000 de euro pe luna pentru Primaria Capitalei.

Mai departe, nici proiectele privind aprobarea unor studii de fezabilitate privind dezvoltarea urbana nu au fost privite cu ochi buni de PDL-isti. In replica, Sorin Oprescu a tinut sa precizeze ca investitiile sunt o prioritate in Legea Bugetului si ca trebuie sa se lucreze atata vreme cat sunt bani pentru astfel de proiecte.

Desi Sorin Oprescu a cerut o ora pentru dezbaterea amendamentelor privind bugetul Capitalei, consilierii au votat in graba cu 36 de voturi pentru proiectul privind cheltuielile si veniturile Primariei Generale. Grupul PDL a taiat 235 milioane de lei din suma alocata pentru Stadionul Lia Manoliu dar si finantarea pentru alte proiecte.

Am supus la vot bugetul Capitalei, in conditiile in care l-am discutat cateva saptamani, s-a ales praful de el! Bugetul este dezechilibrat ca sa nu spun nefunctionabil. Se aduna in mod artificial suma de 500 de milioane de lei ca sa se stearga datoria Guvernului! Au luat banii de la Stadionul Lia Manoliu pentru ca apoi sa spuna ca Guvernul va da bani pentru Lia Manoliu! Pai, aceasta este o obligatie, stimate Guvern, stimata doamna Elena Udrea si ma adresez doamnei pentru ca mutarea in plic si hotararea politica le-a trimis-o dimineata", a declarat Oprescu.

Sursa: Jurnalul National

Pretul alimentelor de baza variaza de la un judet la altul. Vezi unde sunt cele mai ieftine produse!... Executivul cauta solutii pentru capitalizarea CEC...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x