"Intr-un contrast flagrant cu evenimentele recente din Ungaria, masurile fiscale de austeritate anuntate de guvernul roman au mentinut pana acum pe linia de plutire acordul cu FMI, insa vor necesita sacrificii. Anticipam acum o contractie economica de 2,5% in acest an si credem ca, daca economia Romaniei va stagna in 2011, se va putea considera o evolutie buna", se arata intr-o analiza efectuata de Neil Shearing, senior emerging markets economist si David Oxley, emerging markets economist la Capital Economics.
Desi guvernul a reusit sa elaboreze un plan de austeritate echivalent cu 2,3% din PIB, analistii noteaza ca au inca unele indoieli in privinta atingerii obiectivului de deficit bugetar de 6,8% din PIB convenit in mai cu FMI, in principal din cauza intarzierii aplicarii multor masuri.
Astfel, Capital Economics estimeaza ca deficitul bugetar al Romaniei va fi in acest an de 7% din PIB si ca se va restrange doar in mica masura anul viitor, la 6,5% din PIB. "Cu alte cuvinte, noi masuri fiscale vor fi necesare pentru a ajunge la tinta de 4,4% din PIB convenita cu FMI pentru 2011", se arata in analiza.
Totodata, Romania "nu prea are timp sa se complaca", desi a primit la inceputul lunii iulie cea de-a cincea transa de la FMI, de 913,2 milioane de euro, iar continuarea acordului cu creditorii externi este bine vazuta de piete.
"Exista temeri legitime in privinta capacitatii guvernului de a respecta pe viitor conditiile programului de imprumut, tinand cont de nemultumirea populatiei fata de masurile de austeritate (...) dar si de situatia politica in continuare fragmentata, care ameninta orice viitoare ajustari care ar putea fi necesare", anticipeaza analistii Capital Economics.
In acest context, "cu sanse mari sa se intample ceva rau", acestia anticipeaza o noua perioada nefavorabila pentru pietele financiare si estimeaza ca leul se va deprecia la 4,4 lei/euro pana la sfarsitul anului, de la 4,25 in prezent.
Tot articolul, in Jurnalul National
Leul isi continua aprecierea in fata monedei europene... TVA majorata din nou si cota unica redusa, daca FMI aproba planul lui Boc?...