Antena Căutare

„Capsunarii“ si fondurile UE pentru administratia locala au redus deficitul de cont curent

Contul curent al balantei de plati a avut in primul trimestru un deficit de 634 de milioane de euro, de aproape 2,5 ori mai mic fata de nivelul din aceeasi perioada din 2010. Potrivit BNR, rezultatul a fost determinat de contributia pozitiva a fondurilor europene primite de Adminis­tratia Publica Locala (APL). Cu toate acestea, Comisia Europeana anticipeaza ca restrangerea deficitului de cont curent din primul trimestru se va inversa in semestrul al doilea din acest an.

In primele trei luni, deficitul contului curent al balantei de plati a scazut cu 58,9% fata de aceeasi perioada din anul prece­dent, datorita reducerii deficitului balan­tei comerciale cu 64,6% si majorarii exce­­dentului transferurilor curente cu 68%.

Potrivit Bancii Nationale, cresterea su­melor intrate pe aceasta ultima com­ponenta a fost determinata de trans­ferurile nete ale Administratiei Publice din fonduri europene, si nu ca urmare a sporirii sumelor trimise de lucratorii romani in strainatate.

Contul curent al balantei de plati a avut in primul trimestru un deficit de 634 de milioane de euro, de aproape 2,5 ori mai mic fata de nivelul din aceeasi perioada din 2010, dar de peste 14 ori mai mare comparativ cu valoarea raportata pentru primele doua luni ale acestui an, de 44 de milioane de euro.

Deficitul balantei comerciale s-a situat la 455 de milioane de euro, fiind de aproa­p­e trei ori mai mic fata de nivelul de 1,287 miliarde de euro inregistrat in ianuarie-martie 2010. Excedentul transferurilor curente a crescut de la 434 de milioane de euro in primul trimestru al anului trecut la 729 de milioane de euro in primele trei luni din 2011.

Articolul continuă după reclamă

Serviciile au avut in primul trimestru o contributie negativa de 305 milioane de euro, usor peste nivelul de 279 de mili­oane de euro inregistrat in perioada simi­lara din 2010, determinata in principal de sectorul alte servicii (-123 de milioane de euro). Totodata, deficitul balantei veni­turilor a crescut de la 412 milioane de euro la 603 milioane de euro.

Nivelul ISD: -22%

Deficitul contului curent in perioada ianuarie-martie a fost finantat in pro­por­tie de 59,8% prin investitii directe ale nerezidentilor (ISD) in Romania, de 379 de milioane de euro. Potrivit BNR, nivelul ISD a scazut cu 22% in primul trimestru, de la 486 de milioane de euro in perioada similara a anului anterior.

Din totalul in­vestitiilor din primul trimestru, cre­ditele intragrup au insumat 290 de milioane de euro, iar participatiile la capital con­solidate cu pierderea neta estimata au reprezentat 89 de milioane de euro. Anul trecut investitiile straine directe au totalizat 2,596 miliarde de euro, in scadere cu 25,57% fata cele din 2009, cand s-a inregistrat un nivel de 3,488 miliarde de euro.

Investitiile straine directe au fost reali­zate in cea mai mare parte din participatii la capital, care au insumat 2,04 mili­arde de euro, restul intrarilor, de 556 milioane de euro, reprezentand credite intragrup.

Tot articolul, in Financiarul

Unde e bine sa traiesti in Romania: Vezi harta nivelului de trai!... Romania, statul din estul Europei cel mai vulnerabil la risc...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei Miercuri, 13.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x