Mecanismul noului card bancar este simplu. Clientul decide ce suma sa fie pusa deoparte de fiecare data cand plateste cumparaturile la comerciant sau on-line cu ajutorul cardului.
De exemplu, la cumparaturi lunare de 1.000 de lei, in contul de economii al clientului ajung automat 100 de lei. Astfel, clientul primeste o dobanda de 4% pe an si are dreptul sa scoata o parte din bani fara sa piarda dobanda.
"Bancile ofera acum produse specifice pentru vacanta, carduri cu rata fara dobanbda, carduri cu promotii atasate, cu asigurari, conturi de economii cu dobanzi promotionale" a declarat Irina Chivu, consultant financiar.
Prin astfel de promotii, bancile spera sa atraga clienti. Pentru ca sute de mii de romani abia isi mai pot plati rata la banca pentru creditele imobiliare luate inainte de criza, numarul celor care pot sa mai puna bani deoparte este tot mai scazut. In plus, statisticile Bancii Centrale arata ca unul din cinci romani are restante la plata ratei la banca.
Cand nu ofera promotii, bancile maresc comisioanele pentru servicii curente.
De exemplu, un salariat care primeste venitul de 1000 lei pe contul de card primeste in mana 992 de lei pentru ca 8 lei ii retine inca de la inceput banca pe post de comision de administrare. Si daca salariatul este curios sa afle cat mai are in cont, scoate inca 2,5 lei pentru fiecare interogare a contului. Daca face de patru ori pe luna acest lucru mai lasa bancii inca 10 lei. Doar pentru aceste doua servicii nota de plata pe an se ridica la 216 de lei. Adica, aproape un sfert din salariu minim pe economie.