Potrivit datelor prezentante, cinci firme si-au majorat tintele, in timp ce doua si le-au redus. Majorarile au fost realizate in prima parte a anului, cand bursa era inca in teritoriu pozitiv. In aceste conditii, analistii de la Bespoke spun ca va fi interesant cat de mult vor fi coborate aceste tinte acum ca piata a intrat pe o tendinta negativa.
Cele mai optimiste asteptari pentru finele lui 2011 le au analistii de la Deutsche Bank, care estimeaza ca indicele S&P 500 va incheia anul la 1.550 de puncte, cu 30% mai sus fata de valoarea actuala. Un potential de crestere intre 20-30% vad si analistii JP Morgan, Barclays, HSBC si UBS.
La polul opus, cei mai pesimisti analisti sunt cei ai Bank of Montreal, care vad bursa americana doar cu 2% mai sus fata de nivelul actual. Acestia sunt urmati de cei de la Morgan Stanley, care vad un potential de crestere de 4% si de cei de la Credit Suisse, care estimeaza ca indicele american va mai castiga 7% pana la finele anului.
Bank of Montreal si Goldman Sachs sunt si singurele grupuri financiare din acest top care si-au redus tintele pentru S&P 500 de la inceputul anului, in timp ce JP Morgan, Barclays, HSBC, UBS si Credit Suisse le-au majorat.
Analistii de la Bespoke au prezentat si estimarile privind profiturile pe actiune pe care le-ar inregistra companiile din component indicelui S&P 500. La fel ca in cazul tintelor de pret, media estimarilor este mai ridicata decat era la inceputul anului. Avand in vedere aceste estimari, ar rezulta, in medie, o evaluare a S&P 500 la un indicator P/E (pret/profit pe actiune), de 14,34, in timp ce in prezent valoarea indicatorului este putin peste 13.
Analistii Bespoke concluzioneaza ca va fi dificil pentru bursa americana sa se ridice la asteptarile analistilor, dar de-a lungul timpului, s-au vazut si lucruri mai ciudate.
Sursa: Antena3
Foto: Intactimages / EPA