Antena Căutare

Cât costă și cine plătește actele de vânzare-cumpărare la un apartament

Un apartament scos la vânzare își schimbă proprietarul în momentul în care se întocmește un act de vânzare – cumpărare. Documentul realizat în condițiile legii este completat și verificat  de un organ abilitat al legii. Concret, de un notar public.

Apartamente de vânzare | pixabay.com

Contractul de vânzare – cumpărare are drept obiect de interes bunul care va trece din posesia fostului proprietar, în cea a cumpărătorului, contra unei sume de bani. Pentru a fi finalizat și semnat de ambele părți, notarul trebuie să întocmească acest acest în anumite condiții și având la dosar documente cu caracter personal ale vânzătorului, dar și acte despre apartamentul scos la vânzare.

Ce acte sunt necesare

Buletinul – Atât cel care vinde, cât și cel care cumpără trebuie să prezinte în fața notarului cărțile de identitate. Atenție, vânzătorul trebuie să fie titularul actului de proprietare. Dacă există un co-proprietar, acela va trebui să fie și el prezent sau va trebui să-l împuternicească pe celălalt printr-o procură.

Actul de proprietate – Cel mai important document este cel care face dovada dreptului de proprietate asupra bunului. Fie că este persoană fizică, fie societate, în cazul unui apartament nou, actul de proprietate, indiferent de modalitatea prin care a fost dobândit, moștenire, donație, trebuie să existe pentru a putea fi încheiat contractul de vânzare – cumpărare.

Articolul continuă după reclamă

Certificat de atestare fiscală – Actul se emite de Administrația Financiară de sector sau a municipiului în care este situat imobilul. Este eliberat de instituție în termen de două zile lucrătoare și este valabil doar 30 de zile de la data emiterii. Documentul va face dovada că fostul proprietar nu are datorii sau obligații fiscale la stat, impozit sau alte sume restante.

Documentație cadastrală - Cadastrul și intabularea. Această documentație va fi realizată de un expert autorizat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și se face la cerere.

Certificat de performanță energetică – Este obligatoriu la vânzarea unui apartament și încadrează clădirea într-o clasă de performanță energetică.

Adeverință eliberată de asociația de proprietari sau locatari – Aceasta atestă faptul că nu există datorii la întreținere și la Asociația de Locatari pe numărul de apartament. În cazul în care dările nu au fost plătite, noul proprietar le poate prelua, dacă se pune de acord cu fostul deținător al imobilului.

Cât costă actul de vânzare – cumpărare

Taxele pentru acte îi revin cumpărătorului. Odată strânse actele de mai sus, vânzătorul poate merge cu dosarul și alături de cumpărător la un notar public. Semnarea contractului de vânzare – cumpărare se va face în prezența autorității legale și va fi semnat de ambele părți. Comisionul și taxele pentru document îi revin cumpărătorului.

Costurile întocmirii actului de vânzare – cumpărare la notar variază în funcție de modalitatea prin care s-a făcut plata. Cel mai des, românii își cumpără o locuință prin intermediul creditelor, fie că vorbim de Programul Prima Casă, fie credit ipotecar.

Dacă plata se face prin Prima Casă

Cumpărătorul plătește taxele notariale care sunt cu 30% mai mici dacă modalitatea de plată este creditarea din Programul Prima Casă. În plus, el mai are de plătit și taxa de intabulare.

De exemplu, la un apartament ce valoarează 82.000 euro, prin Programul Prima Casă, cumpărătorul va trebui să achite un avans de minimum 5% din suma respectivă. Cât despre plata actelor, taxa notarială la cei 82.000 de euro va fi de aproximativ 655 de euro, adică puțin peste 3.000 de lei, la care se adaugă taxa de intabulare, de circa 120 de euro, adică 580 de lei.

Dacă plata se face prin credit ipotecar

A doua cea mai populară modalitate de achiziționare a unui apartament este creditul bancar ipotecar. În această situație, pe lângă avansul mai mare, de 15%, pe care cumpărătorul trebuie să-l achite, acesta va mai avea de plătit taxa notarială pentru întocmirea actelor, intabularea, dar și onorariul autentificării contractului de ipotecă;

La aceeași sumă plătită pentru apartament, de 82.000 de, taxele notariale vor fi de aproximativ 950 euro, taxa de intabular va costa puțin peste 120 euro, iar taxa de autentificare contract credit, întocmită tot de notarul public, va fi de aproape 300 euro.

Dacă ți-ai făcut o idee despre bugetul pe care trebuie să-l ai la dispoziție pentru cumpărarea unei locuințe și vrei să accesezi un credit bancar, atunci e cazul să arunci o privire pe ofertele de apartamente de vânzare din zona în care te afli. Pe HomeZZ.ro găsești apartamente cu 2 și 3 camere, cu prețuri ce variază în funcție de oraș, de tipul construcției, dacă sunt noi sau vechi, suprafața utilă sau alte utilități incluse.

Ține cont de faptul că vei avea nevoie și de o sumă de bani pe lângă prețul apartamentului pentru a achita costul actelor întocmite la notar și avansul către bancă emitentă a creditului, indiferent de natura lui.

CREDITPRIME: Oferim soluții de rambursare clienților cu dificultăți financiare cauzate de COVID-19... Motive să închiriezi o garsonieră și nu un apartament de două camere...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x