„Este vizat un procent apropiat de 100% din veniturile suplimentare obtinute de operatori, din care se scad investitiile“, au afirmat sursele. Saptamana trecuta, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP), Liviu Voinea, a anuntat ca modul de calcul pentru taxa din venitul suplimentar este pretul nou din care se scade un pret vechi (de referinta) inmultit cu volumul care se vinde si cu un procent aflat in negociere. Taxa se va aplica la venituri si nu la profituri pentru ca „profitul poate fi ascuns“. Tot atunci, Voinea a precizat ca taxa va fi legiferata in aceasta toamna, iar pretul de referinta va fi un pret istoric „pentru a nu stimula companiile sa creasca preturile inaintea intrarii in vigoare a acestei taxe“.
Scumpiri peste scumpiri
Cu toate acestea, pretul va fi crescut in aceasta toamna, cu 5% pentru populatie si cu 10% pentru industrie. Aceasta este una din cele patru conditii impuse de Fondul Monetar International (FMI) la ultima misiune de evaluare. Potrivit lui Erik de Vrijer, scumpirea din septembrie vine din neaplicarea formulei cuprinsa in legislatie in privinta recuperarii de costuri. Ciudat este ca in legislatia romaneasca exista deja un ordin comun al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) si Ministerului Economiei care prevedea ca preturile pentru populatie sa fie inghetate pana in aprilie 2013. Mai mult, aceasta „restanta“ nu a aparut in scrisoarea de intentie de la precedenta vizita a FMI, din luna aprilie.
Calendarul de liberalizare anuntat de ANRE nu includea vreo modificare de tarife pentru anul in curs. Potrivit acestuia, pretul gazelor pentru populatie urma sa urce cu 10% atat anul viitor cat si in 2014, pentru ca in perioada 2015-2018 sa urce cu 12% anual, prin ajustari trimestriale.
Prima majorare, de 8%, urma sa fie efectuata la 1 iulie 2013, iar a doua, de 2%, in octombrie 2013.
Eliminarea preturilor reglementate a fost solicitata autoritatilor tot de catre FMI. O alta problema este ca taxa va fi impusa doar pe perioada liberalizarii, adica timp de cinci ani, insa liberalizarea ramane de-a pururi.
CITESTE mai multe in Jurnalul National!
Leul a crescut comparativ cu euro si dolarul. Vezi cotatia BNR... Fermierii afectati de seceta, ajutati de stat cu 100 lei/ha pentru maximum 10 hectare ...