A fi un om de afaceri de succes nu înseamnă doar să dai lovitura și să te îmbogățești. Înseamnă să te confrunți cu zeci de probleme în fiecare zi, să iei decizii într-o fracțiune de secundă și să îți asumi uneori riscuri care te pot duce la ruină. Înseamnă să muncești din greu pentru a-ți face un loc pe piață, iar apoi să muncești și mai mult pentru a-l păstra.
Este foarte greu să ajungi în top și este și mai greu să te menții acolo. Tocmai de aceea sunt atât de apreciați antreprenori precum Liviu Tudor, cel mai mare proprietar român de clădiri de birouri din țară. Potrivit Forbes, portofoliul său imobiliar a ajuns la impresionanta cifră de 150.000 de metri pătrați, echivalentul a 3.000 de apartamente de două camere, a câte 50 de metri pătrați fiecare.
Privit cu respect și apreciere către oamenii de afaceri precum Warren Buffet, Bill Gates, Jeff Bezos și mulți alții, ale căror companii nu doar supraviețuiesc, ci prosperă de ani de zile. Ai multe de învățat de la antreprenorii de succes, atât din reușitele, cât și din eșecurile lor. Iată două lucruri importante pe care orice antreprenor aspirant ar trebui să le știe despre oamenii de afaceri de succes:
Cât de des au eșuat
Asta poate părea ciudat, dar adevărul este că marea majoritate a antreprenorilor pe care azi îi admirăm și invidiem pentru imperiile pe care le-au construit au avut parte de multe de eșecuri la începutul carierei lor. Mulți dintre ai au pornit la drum cu afaceri care au dat de mult timp faliment, iar acum sunt doar amintiri îndepărtate. Adevărul e însă că tocmai asta îi diferențiază de restul oamenilor.
Majoritatea celor care eșuează cu prima afacere se lasă păgubași și renunță la visul lor. Asta poate fi, de multe ori, o greșeală. Multimiliardarii pe care îi admirăm azi au făcut exact opusul atunci când s-au confruntat cu eșecul. Au pornit din nou, și din nou, și din nou, până când au reușit.
Asta s-a întâmplat pentru că ei erau determinați să-și vadă visele realizate, iar determinarea și motivația se numără printre cele mai importante calități ale unui antreprenor de succes. Dacă e o lecție de învățat aici, este că nu ar trebui să lași eșecurile și înfrângerile să te demoralizeze, ci ar trebui să înveți din ele și să folosești lecțiile pe care le-ai învățat pentru a-ți atinge obiectivele.
Cât de importanți sunt banii pentru ei
S-ar putea să ți se pară foarte ciudat însă adevărul este că majoritatea antreprenorilor importanți pe plan global nu fac ceea ce fac doar pentru bani. Sigur, banii sunt foarte importanți pentru ei, dar nu din motivele pe care le-ai crede. Un om de afaceri cum este Bill Gates, spre exemplu, cu o avere de peste 100 de miliarde de dolari, ar putea să se retragă oricând din activitate și nu ar putea să-și cheltuiască averea nici în 20 de vieți.
Situația e valabilă pentru majoritatea marilor antreprenori. Mai mult decât atât, unii dintre ei chiar au donat o mare parte a averii lor, cum e și cazul lui Warren Buffet, care din 2006 și până în prezent a donat peste 30 de miliarde de dolari către diferite organizații caritabile, conform Fortune.
Scopul lor nu este să câștige bani pentru lucrurile pe care le pot cumpăra cu ei, ci pentru puterea pe care le-o oferă averile lor. Pentru șansa de a avea un cuvânt de spus în societate și de a o influența. Banii pun societatea în mișcare, iar cei îi acumulează devin actori importanți, ale căror investiții construiesc și dărâmă întregi sectoare de activitate, schimbând literalmente lumea în care trăim.
Dorința de a câștiga bani nu este o motivație suficientă pentru a avea succes. Dacă vrei să ai succes, ai nevoie de o motivație puternică și de determinare, iar acestea nu pot veni din dorința de câștig. Tocmai de aceea, înainte să începi o afacere, e important să te gândești de ce vrei să faci asta și ce speri să obții. Astfel, îți va fi mult mai ușor să iei deciziile corecte și să treci peste momentele dificile care nu se vor lăsa prea mult timp așteptate.