- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Ani de zile relatia directă dintre Gazprom și România s-a rezumat la comerțul cu gaze naturale prin intermediari agreați de Moscova. Apariția după 2000 a unor companii deținute de oligarhi și declanșarea crizei din 2008-2009 , care a dus la scăderea vânzărilor în Europa , au urnit colosul rus, astfel încât țara noastră a devenit o țintă. Una dintre primele ținte. Strategia rușilor presupune investiții de sute de milioane de dolari pe termen lung , iar miza principală este creșterea în timp a dependenței noastre de resursele lor. Dacă gazul natural este o poveste veche, petrolul și extracția hidrocarburilor sunt subiecte noi . Gigantul a pus ochii pe Rompetrol și a angajat o firmă americană pentru audit, iar presa de la Moscova a speculat la un moment dat că OMV le-ar fi oferit pe tavă Petrom.
De aproape doi ani de zile, gigantul rus Gazprom dă semne discrete că urmărește extinderea pe piața din România, iar țintele sale sunt piețele petrolieră și de gaze naturale. Intențiile de fațadă sunt construcția unei rețele de benzinării și primii pași deja au fost făcuți în zona de vest a țării precum și construcția în parteneriat cu firmele românești a unor centrale pe gaze naturale.
Planurile secrete țin de interesul pentru achiziția unui mare operator petrolier din țară. Mișcările de până în prezent s-au făcut prin intermediul unor companii tampon, dar se pare că de acum încolo brandul Gazprom va fi tot mai evident pe piața românească și nu este exclus ca numele colosului să apară pe viitoarele stații de distribuție a carburanților. Activitatea rușilor pe teritoriul României s-a derulat în prezent în mare parte în sectorul de livrare de gaze naturale, în condițiile în care până acum un an au fost singurii furnizori externi ai noștri.
Din 2004 și până azi, s-au scurs din țară spre Moscova peste 9 miliarde de dolari, ținând cont că până la declanșarea crizei economice Gazprom asigura 30% din consumul intern. Scăderea drastică a consumului din 2009 încoace i-a făcut pe ruși să se miște și în alte direcții, iar scopul lor principal e ca pe termen lung să bată în cuie dependența noastră de resursele lor. Pe filiera producător-consumator (Gazprom și, respectiv, compania autohtonă) s-au infiltrat tot timpul doi intermediari impuși de Moscova, Wintershall și Imex Oil, societăți cu o componentă importantă de capital rusesc. Wintershall este un joint-ventures între compania germană BASF și însuși Gazprom, iar Imex Oil are în spate un oligarh, Vitali Matsitski, patronul celui mai mare combinat de aluminiu din Europa de Sud-Est, Alro Slatina.
Ca orice miliardar rus care se respectă, Matsitski mișcă în front doar la ordinele Kremlinului și al titularului portofoliului de președinte, tatăl spiritual al averii. Wintershall are o implicare în sectorul de extracție, însă ponderea activităților sale este departe de granzii interni, Petrom și Romgaz. De asemenea, compania este axată și pe sectorul de distribuție de gaze naturale, patronând Wirom, societate care se bazează pe câteva localități din sudul țării, precum Oltenița, Alexandria sau Giurgiu.
Citeste mai multe pe incomemagazine.ro
Ne chinuim sa construim autostrazi proiectate pe vremea lui Ceausescu!... Romanii au redus cheltuielile cu alimentele, dar au alocat mai multi bani pentru bere...