Antena Căutare

Ce se întâmpă cu Pilonul II de pensii! Toți românii trebuie să afle

Recent au apărut tot mai multe discuții cu privire la Pilonul II de pensii și toată lumea se întreabă acum dacă se va renunța la el și ce urmează să se întâmple în perioada următoare!

Recent au apărut tot mai multe discuții cu privire la Pilonul II de pensii și toată lumea se întreabă acum dacă se va renunța la el și ce urmează să se întâmple în perioada următoare!

Pilonul II de pensii din România reprezintă o piaţă extrem de competitivă, concurenţială, cu randamente investiţionale foarte bune, cu costuri administrative şi comisioane foarte reduse, iar o eventuală renunţare la acest mod de economisire reprezintă un scenariu foarte prost, atenţionează Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Asociaţia citează o serie de calcule realizate de compania de consultanţă KPMG, conform cărora dacă toate lucrurile rămân aşa cum sunt în prezent, respectiv cu Legea pensiilor şi procentul alocat în prezent Pilonului II, adică 3,75%, un român care încasează salariul mediu pe economie pe toată durata carierei sale va putea primi o pensie privată din Pilonul II în valoare de 667 lei, adică ceea ce experţii numesc "rata de înlocuire' de 15% din ultimul salariu net încasat.

"Aceleaşi calcule arată faptul că "românul mediu' va ajunge, după o carieră completă (stagiu de cotizare de 35 de ani), la un salariu net estimat la 4.448 de lei, iar pensia pe care o va primi din sistemul public va fi de 1.647 de lei, reprezentând o rată de înlocuire de 37%. Cu alte cuvinte, pensia de la stat va putea să asigure înlocuirea doar a unei treimi din nivelul de trai anterior. Din fericire, Pilonul II va putea suplimenta acest nivel cu încă 15%, astfel că rata totală de înlocuire a salariului prin pensie va fi uşor peste 50%", notează sursa citată.

Ce se întâmpă cu Pilonul II de pensii! Toți românii trebuie să afle

În acest context, pensia furnizată de Pilonul II va putea suplimenta venitul din pensia de stat cu aproximativ 40% (667 lei vs. 1.647 lei) sau cu 64% în scenariul de revenire la contribuţii de 6% (979 lei vs. 1.512 lei).

CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ DISPARE PILONUL II

"(...) în cazul nefericit al renunţării totale la Pilonul II şi mutarea tuturor contribuţiilor înapoi doar în sistemul public ar aduce o pensie de 1.913 lei (doar Pilonul I), mai mică decât cea de 2.314 lei ce ar fi obţinută în scenariul actual (Pilonul I + Pilonul II). Cu alte cuvinte, dintre toate cele trei scenarii posibile, cel mai bun pentru viitor ar fi cel în care creşte contribuţia alocată Pilonului II, iar cel mai prost ar fi renunţarea la Pilonul II. Scenariul actual, în care cele două sisteme coexistă şi contribuţia la Pilonul II este de doar 3,75%, se situează la mijloc. Analiza specialiştilor de la KPMG include, pe lângă românul cu salariu mediu, şi calcule pentru cazul cu salariu minim şi pentru cazul cu salariu de două ori mai mare decât media pe economie", se menţionează în comunicatul APAPR.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a prezentat pe data de 18 decembrie 2018, la Palatul Victoria, o serie de măsuri fiscal - bugetare care urmează să fie adoptate în şedinţa de Guvern de vineri, printre acestea fiind şi cea referitoare la comisionul de administrare pentru Pilonul II de pensii, ce ar urma să fie redus de la 2,5% la 1%. În plus, actul normativ prevede că o persoană se va putea retrage de la un fond de pensii, după minimum cinci ani de participare.

Majorări uluitoare! Acești români vor primi chiar și de 5 ori mai mulți bani, de la 1 ianuarie 2019!... Românii scapă de o taxă! Pentru ce nu vom mai plăti bani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x