Antena Căutare

Ce se întâmplă atunci când nu poți achita ratele conform graficului stabilit?

Un impas financiar chiar înaintea scadenței ratelor trebuie gestionat cu responsabilitate, pentru a nu avea urmări nedorite asupra bugetului tău. Asumarea unui credit bancar sau nebancar înseamnă respectarea tuturor clauzelor care au fost aduse la cunoștință clientului, înainte de semnarea contractului. Așadar, informarea și parcurgerea cu atenție a tuturor clauzelor contractuale este foarte importantă.

Un impas financiar chiar înaintea scadenței ratelor trebuie gestionat cu responsabilitate, pentru a nu avea urmări nedorite asupra bugetului tău. Asumarea unui credit bancar sau nebancar înseamnă respectarea tuturor clauzelor care au fost aduse la cunoștință clientului, înainte de semnarea contractului. Așadar, informarea și parcurgerea cu atenție a tuturor clauzelor contractuale este foarte importantă.

În timp, lucrurile au evoluat, românii s-au disciplinat din acest punct de vedere și nu mai sunt la fel de rău platnici ca la începutul anilor 2000, spre exemplu. În cazul unor restanțe la plata ratelor, comunicarea cu instituția creditoare este esențială pentru aflarea celei mai bune soluții.

Cea mai gravă repercusiune pentru client rămâne înscrierea numelui său în rândul restanțierilor la Biroul de Credit, ceea ce îngreunează mult procesul de obținere a unei viitoare finanțări.

Ce măsuri iau băncile în cazul neplății ratelor bancare?

Măsurile aplicate de reprezentanții băncilor, în cazul neplății ratelor, depind de perioada întârzierii, de valoarea datorată și de natura creditului contractat. În funcție de aceste aspecte, vei fi nevoit să plătești dobânzi, penalități și riști să pierzi bunuri prin executare silită. Evident, toate aceste informații se regăsesc în contractul de creditare care ți-a fost adus la cunoștință înainte de a primi finanțarea.

Pentru sumele mai mari, banca apelează la instituțiile de judecată ale statului, astfel că te poți trezi chemat în instanță din cauza neplății ratelor. Dacă în contractul de creditare sunt implicate și alte părți în calitate de girant, banca se va îndrepta către aceștia pentru stingerea datoriei. Așadar, pentru ca situația să nu scape de sub control, este bine ca, încă de la prima rata neplătită, să discuți cu ofițerul de credite de la bancă, pentru a alege împreună cea mai bună soluție.

Pe măsură ce timpul trece, datoriile cresc din cauza dobânzilor și penalităților, buna credință a clientului este pusă la îndoială, iar banca nu mai manifestă aceeași înțelegere, ci solicită respectarea strictă a contractului dintre părți.

Cum se comportă instituțiile nebancare atunci când nu poți plăti?

Instituțiile nebancare aplică aceleași principii cu băncile, de la stipularea în contract a penalităților în caz de neplată a ratelor până la măsurile luate față de clienții restanțieri. Dacă ai ajuns deja pe lista Biroului de Credit ca rău platnic și băncile nu îți mai aprobă nicio finanțare, poți apela la o instituție nebancară.

Există astfel de entități care aprobă împrumuturi persoanelor cu un istoric bancar negativ. Gestionând eficient și responsabil aceste finanțări, poți trece peste impasul financiar care te-a împiedicat să plătești rata creditului. Spre exemplu, pe www.mikrokapital.ro, poți găsi credite cu grafic flexibil de rambursare sau opțiuni de refinanțare a unor credite de capital de lucru sau de investiții de la alte instituții, care să te ajute să te stabilizezi din punct de vedere financiar.

Soluții salvatoare atunci când nu poți achita una sau mai multe rate

Fiecare situație în care te găsești este judecată prin prisma relației pe care o ai cu banca sau instituția de credit care te-a finanțat. Dacă ești client vechi și ai dovedit seriozitate în asumarea clauzelor contractuale la care te-ai angajat, achitând datoriile lunare la timp, însă ești într-o imposibilitate de plată din varii motive, cu siguranță vei beneficia de înțelegere pentru a depăși momentul.

Fiecare creditor își dorește să ajungă la finalul contractului, conform graficului de rambursare, fără sincope, medieri, instanțe și executări silite. Dacă poți motiva neplata ratei prin documente justificative, banca îți poate oferi o amânare a plății, o perioadă de grație sau o reeșalonare a creditului, ceea ce înseamnă o soluționare de moment a problemei tale.

Între primele propuneri de soluții de viitor care ți se vor prezenta va fi refinanțarea creditului. Este o variantă viabilă chiar și pentru împrumuturile contractate de la alte instituții. Băncile sau instituțiile nebancare îți pot propune adunarea tuturor creditelor tale într-unul singur, astfel încât să ai de plătit o singură rată, iar eșalonarea acesteia pe o perioadă mai lungă de timp înseamnă mai puțini bani achitați lunar.

Semnarea unui contract de împrumut implică un grad ridicat de seriozitate, atât din partea beneficiarului, cât și a instituției creditoare. Informarea corespunzătoare cu privire la măsurile luate de bancă sau de instituția nebancară, în eventualitatea acumulării unor datorii, este deosebit de importantă, încă din faza de cercetare a ofertelor din piață.

Dacă se întâmplă să rămâi în urmă cu plata ratelor, apelează la înțelegerea ofițerilor de credite și caută împreună cu ei soluția cea mai bună pentru stingerea datoriei.

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/laptop-office-hand-writing-3196481/

Curs valutar BNR 30 mai 2019. Cât scade astăzi euro... Primul tău interviu de angajare: Cum să te pregătești și ce întrebări să pui...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x