Armand D'Angour a apelat la exemple istorice, la filosofia grecilor antici si la literatura ramasa pentru a face corelatii cu situatia actuala.
1. Datorii, tensiuni si revolte. Stiri din Atena secolului 6, inaintea erei noastre.
In secolul 6, inaintea erei noastre, atenienii erau inglodati in datorii, tensiunile sociale erau la ordinea zilei, iar taranii saraci deveneau sclavi de nevoie, vandzandu-se pentru a-si putea intretine familiile. O revolta era iminenta, astfel incat, aristocratul Solon a intervenit, devenind un mediator intre clasele sociale.
Acesta a propus abolirea anumitor datorii, a stabilit o limita de pamant care poate fi detinut de fiecare cetatean si a impus taxe in functie de veniturile fiecaruia.
Masurile sale au fost atacate, insa au fost adoptate, intr-un final, scotand Atena din criza si batatorind calea pentru democratie.
Succesul lui Solon trebuie sa le reamineasca grecilor de azi ca un mare om de stat trebuie sa aiba curajul de a implementa masuri nepopulare pentru a asigura stabilitatea statului, spune profesorul Armand D'Angour.
2. Economistii de azi si oracolul de la Delphi
La Delphi traia oracolul zeului Apollo, o femeie care rostea profetiile zeului, de cate ori era intrebata, nu inainte de a inhala fumul frunzelor de dafin arse. Cum borboroseala oracolului nu era inteligibila, mesajele erau interpretate de preoti, insa mereu intr-o mainera ambigua.
De exemplu, la intrebarea: "Ar trebui Grecia sa reununte la euro"? raspunsul ar fi putut fi: "Grecia ar trebui sa renunte la euro, daca euro a renuntat la Grecia", fapt care poate fi interpretat in orice fel.
Astfel de raspunsuri sunt asemuite de profesorul Armand D'Angour cu cele furnizate in prezent de economisti.
Acesta le recomanda insa grecilor proverbele inscriptionate in templul lui Apollo: "Cunoaste-te pe tine insunti" si "Moderatie in toate".
3. Nimic nou sub soare - din intelepciunea lui Pitagora
Daca grecii se simt coplesiti de actuala situatie a tarii, ar putea sa se consoleze cu vorbele inteleptului lor stramos, Pitagora, care considera ca: "Timpul se invarte in loc, deci nimic nu-i nou sub soare".
Pitagora credea ca numerele controleaza universul, iar evenimentele se succed identic intr-un ciclu care dureaza 10.800 de ani. Cu alte cuvinte, grecii ar trebui sa caute solutii din istorie, crede profesorul D'Angour.
4. Ai grija, ar putea fi si mai rau. Odiseu si rabdarea
"Rabdare inima, caci ai indurat multa suferinta", exclama Odiseu in calatoria sa inapoi spre sotia Penelopa. Dupa multe lupte, Odiseu are intelepciunea de a nu-si periclita drumul spre casa prin actiuni nesabuite.
Mesajul este potrivit in orice fel de circumstante si lasa sa se inteleaga ca lucrurile pot sta si mai rau, in cazul unor decizii pripite. Un lucru de care grecii de azi ar trebui sa tina cont, crede profesorul D'Angour.
CITESTE mai multe in Jurnalul National!
Foto: Intactimages / EPA