Astfel, apartamentele și garsonierele de vânzare puse la dispoziție de dezolvatorii imobiliari care investesc în contruirea de cartiere rezidențiale au fost la mare căutare în 2019 și rămâne în cărți și pentru anul următor.
Zonele cu construcții noi de blocuri au devenit în timp adevărate mini orașe, cu utilități, magazine, grădinițe, spații comerciale și locuri de joacă pentru copii. Practic, tot necesarul într-un singur loc, mai ales că cele mai multe terenuri pe care s-a construit masiv sunt poziționate la periferiile marilor orașe sau în localitățile limitrofe.
Dacă ai găsit deja locuința pe care ți-o dorești, ai accesat sau nu un credit și ai oferit un avans, trebuie să te asiguri că procedurile decurg normal, fără probleme din punct de vedere legal.
Găsești, mai jos, câteva dintre aspectele pe care e obligatoriu să le ai în vedere atunci când cumperi un apartament nou.
Conformitatea actelor
Verifică legalitatea tuturor actelor înainte de a semna orice hârtie. Solicită-i dezvoltaorului imobiliar certificatul de urbanism, autoritzația de construcție, un extras de carte funciară și dreptul de proprietate a imobilului.
Certificatul de urbanism, de exemplul, îți arată exact cum a avut loc construcția apartamentului tău și dacă are toate avizele necesare
Un alt aspect de maximă importanță este să verifici dacă cel care îți vinde apartamentul este proprietarul de drept și că, printr-un contract de vânzare cumpărare, îți vinde dreptul de proprietate, fără alte clauze.
Precontractul, în cazul în care imobilul nu este gata
Dacă te-ai înțeles cu un dezvoltator imobiliar, i-ai oferit un avans și urmează să fie finalizat imobilul, finisat și ulterior dat spre folosință, atunci e esențial să fie întocmit în prezența unui notar public un precontract. Acest tip de act se completează când locuința nu se vinde la cheie, ci este în stadiul de proiect sau de construcție.
Clauzele din contractul de vânzare cumpărare
Citește cu atenție de la cap la coadă contractul de vânzare cumpărare și, dacă este cazul, clauzele specificate în act. Verifică următoarele puncte:
-
vânzătorul îți acordă toate garanțiile prevăzute de lege;
- datele apartamentului (că suprafață, că adresa, număr de camere) cât și prețul;
- data de predare - ideal este că apartamentul să fie predat la dată la care se semnează contractul de vânzare-cumpărare;
- plata apartamentului - plătește la dată semnării contractului de vânzare-cumpărare. Există dezvoltatori care cer plata prețului înainte de vânzare. Nu îți recomand să faci asta;
- dacă vânzătorul își păstrează vreun drept sau îți impune vreo obligație mai deosebită, cum ar fi o anumită firmă de pază sau un contract prestabilit cu vreun furnizor de servicii
Certificate de garanție și de calitate
Poți cere dezvoltatorului imobiliar certificatele de garanție și de calitate pentru materialele folosite în finisarea imobilului. Întrucât este vorba de un imobil nou, atunci se impune a exista o garanție asupra lucrările și finisajelor. În mod cert nu vei dori să scoți bani din buzunar dacă se sparge gresia sau se deplasează parchetul după doar o lună de când te-ai mutat.
Avantaje și dezavantaje de a închiria un apartament... "Apocalisă financiară" în 2020? Guvernatorul BNR desființează zvorurile potrivit cărora România ar putea intra...