Antena Căutare

Cele 3.000 de miliarde de dolari folosite de Rezerva Federală a SUA pentru a combate criza economică provocată de coronavirus alimentează excesele pe pieţele de capital

Cele 3.000 de miliarde de dolari folosite de Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite pentru a combate cria economică provocată de epidemia de coronavirus alimentează excesele pe pieţele de capital, care au înregistrat creşteri spectaculoase, transmite Reuters.

Banca centrală americană s-a angajat să facă achiziţii nelimitate de active financiare pentru a susţine lichiditatea pieţei, iar bilanţul său a crescut de la 4.200 de miliarde de dolari în februarie la 7.000 de miliarde de dolari în prezent.

În timp ce marea majoritate a acestor achiziţii au fost limitate la titluri de Trezorerie şi instrumentele financiare garantate prin ipoteci, angajamentul Fed de a susţine piaţa obligaţiunilor a fost suficient pentru a declana o frenezie în rândul investitorilor în obligaţiuni şi acţiuni.

“Covid-19 are acum o legătură invers proporţională cu pieţele. Cu cât se agravează Covid-19, cu atât pieţele evoluează mai bine, datorită stimulentelor Fed. Acest lucru alimentează pieţele”, a declarat Andrew Brenner, director pentru investiii cu venituri fixe la firma NatAlliance.

Iată unele dintre bulele speculative din piaţă pe care investitorii le atribuie intervenţiei Rezervei Federale.

Articolul continuă după reclamă

Fed nu a cumpărat acţiuni în cadrul programelor sale de stimulare. Dar dobânzile zero şi susţinerea finanţării companiilor americane i-a făcut pe investitori să revină pe piaţa de capital.

După ce au atins niveluri minime pe 23 martie, indicii S&P 500 şi Dow Jones Industrial Average au crescut cu peste 40% fiecare, în timp ce indicele compozit Nasdaq a urcat cu aproape 60%.

Euforia de pe piaţa de acţiuni s-a extins şi pe piaţa ofertelor publice iniţiale şi alte vânzări de acţiuni către investitori.

Pe pieţele de capital au fost atrase fonduri record de 184 de miliarde de dolari în trimestrul al doilea, potrivit datelor firmei Refinitiv IFR.

Oferte publice iniţiale în valoare de 8,9 miliarde de dolari au avut în trimestrul al doilea un preţ peste intervalul ţintit, cea mai mare sumă atinsă după trimestrul trei din 2014, conform datelor firmei Dealogic.

Sursa : news.ro

Indicele ROBOR la 3 luni s-a menţinut luni la 2,15%... Indicii americani S&P 500 şi Nasdaq au închis în declin, după scăderi puternice ale acţiunilor giganţilor de tehnolo...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x