Antena Căutare

Cele mai ineficiente 10 companii de stat insumeaza pierderi de 75% din PIB

Guvernul s-a angajat in scrisoa­rea de intentie catre FMI ca nu va opera reduceri de taxe fara avizul Fondului, ca va plati toa­te datoriile catre firme si ca va reforma companiile de stat. Prima promi­siune, respectiv nemodificarea cadrului fis­cal, pare deja a se clatina dupa ce ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, anunta de curand ca si-ar dori o reducere a con­tributiilor la asigurarile sociale la jumatatea anului. Toate angajamentele asumate de Executiv se intind pe opt pagini. Cele mai mari 10 companii locale, afla­te in proprietatea statului si care in­registreaza rezultate financiare negative, totalizeaza pierderi care se ridica la 75% din PIB, in timp ce arieratele acestora reprezinta 3% din PIB, se arata in cel de-al saselea raport al Fondului Monetar In­ternational (FMI) cu privire la situatia economica din Romania.

Totodata, in acest an, Autoritatea pen­tru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) ar putea vinde mai multe parti­cipatii la aproape 150 de firme mici pe care le de­tine in portofoliu.

Datele revizuite ale celor mai mari 10 companii de stat care inregistreaza rezultate financiare negative arata faptul ca acestea nu si-au indeplinit tintele pri­vind pierderi operationale din al doilea si al treilea trimestru al anului trecut. De asemenea, arieratele acestor companii au continuat sa creasca. Guvernul a luat di­ferite masuri pentru a reduce pierderile companiilor - s-au majorat tarifele, cos­turile s-au redus prin diminuari de per­sonal si restructurari, dar progresul este in continuare incetinit. Unele companii au dezechilibre majore, management si consiliu de administrare inadecvate, iar organizatiile sindicale se impotrivesc schimbarii", potrivit raportului FMI.

Guvernul s-a mai angajat in fata Fon­dului sa continue procesul de reformare sau de privatizare a companiilor de stat, precum Termoelectrica sau CFR Marfa, scopul fiind obtinerea unui pret optim.

Tot articolul, in Financiarul

Mugur Isarescu: "Pericolul anului 2011 este seceta banilor"... Previziuni 2011: Crestere economica de 1,2% si curs de schimb mediu de 4,23 lei/euro in 2011...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x