Antena Căutare

Cinci lucruri pentru care trebuie să fii pregătit înainte să pui pe picioare propriul business

Majoritatea antreprenorilor care și-au lansat propriul business au avut o idee, curajul să o pună în practică, dar și mijloacele prin care să facă acest lucru. Nu toate startupurile sunt însă un succes garantat. Profitabilitatea unui business depinde de o multitudine de factori, iar rareori se întâmplă ca toate aceste variabile să poată fi controlate de un antreprenor.

Majoritatea antreprenorilor care și-au lansat propriul business au avut o idee, curajul să o pună în practică, dar și mijloacele prin care să facă acest lucru. Nu toate startupurile sunt însă un succes garantat. Profitabilitatea unui business depinde de o multitudine de factori, iar rareori se întâmplă ca toate aceste variabile să poată fi controlate de un antreprenor. Deși există întotdeauna un risc atunci când decizi să pornești pe cont propriu, ai mult mai multe șanse de reușită atunci când știi la ce să te aștepți și ești pregătit să faci față oricărei situații.

În primul an pe piață, cei mai mulți antreprenori învață nu neapărat lucruri legate de funcționarea propriei companii, ci mai degrabă detalii legate de fiscalitate, de legislația în vigoare, de mersul lucrurilor pentru a obține diverse acte sau documente oficiale. Informațiile legate de toate acestea nu numai că sunt puține, dar se schimbă uneori de la an la an, astfel încât chiar și celui mai tenace antreprenor îi va fi greu să țină pasul fără consultanță în domeniul în care activează. Totuși, există unele lucrurile pentru care orice viitor om de afaceri se poate pregăti și pe care le poate înțelege din timp, astfel încât să știe la ce să se aștepte:

Asigurarea fluxului de numerar lunar

O companie care nu are un flux de numerar constant și consistent poate ieși foarte rapid de pe piață, mai ales atunci când ajunge în situația în care nu mai poate plăti salarii sau furnizori. Antreprenorii care anticipează o astfel de problemă au grijă să aibă întotdeauna puși deoparte bani pentru situații neprevăzute sau au o soluție de rezervă pentru a remedia lucrurile. Întocmirea unui calendar al fluxului de numerar anual îi poate ajuta pe antreprenori să anticipeze corect de câți bani vor avea nevoie pentru a-și ține afacerea pe linia de plutire, dar și să facă ajustări pe parcursul anului, astfel încât să compenseze acolo unde este cazul.

Articolul continuă după reclamă

Menținerea pasului cu schimbările fiscale

Mediul fiscal a trecut prin mai multe schimbări în ultimii ani, una dintre cele mai importante fiind introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic, pe care toate companiile le folosesc acum. Chiar dacă ai un contabil sau o firmă care se ocupă să țină pasul cu toate aceste schimbări și să te informeze, este bine să înțelegi cât mai mult din modificările anunțate, astfel încât să știi din timp cum să îți organizezi bugetul sau ce ajustări să faci pentru a-ți menține profitabilitatea.

Prevederile legate de facturare

Orice companie emite facturi, indiferent de domeniul în care activează. Firmele depind de plata acestor facturi pentru a-și asigura lichiditățile lună de lună, pentru a menține un cash flow constant, dar și pentru a avansa pe piața pe care activează. De regulă, furnizorii sau clienții cu care lucrezi au la dispoziție un termen de 30 de zile pentru a efectua plata unei facturi, deci cu cât o trimiți mai rapid, cu atât ai șanse mai mari să primești banii în timp util. Orice antreprenor care vrea să-și înțeleagă propriul business cât mai bine trebuie să știe câteva detalii de bază despre facturile fiscale, ce conțin ele și când pot fi folosite.

Cercetarea de piață

Cercetarea pieței pe care vei intra este o strategie-cheie prin care poți identifica nișe de unde să preiei clienți, pentru a-ți da seama care este publicul tău țintă și cui se adresează produsul sau serviciul tău, dar și pentru a avea o imagine de ansamblu asupra pieței pe care vrei să intri. Fără aceste cifre, niciun antreprenor nu poate lua decizii informate și corecte care să îi crească șansele de reușită, indiferent cât de bun este produsul sau serviciul pe care vrea să îl introducă pe piață.

Analizarea economiei de piață

Antreprenorii trebuie să fie la curent cu evoluția economiei, astfel încât să poată anticipa din timp schimbările majore care pot avea un impact asupra businessului lor. Chiar și unele schimbări imperceptibile, precum evoluția prețurilor chiriilor de la o lună la alta, pot influența o decizie. Abonarea la revistele economice sau financiare care explică fenomene sau urmăresc evoluțiile piețelor internaționale te poate ajuta să rămâi mereu informat, să ai o înțelegere de ansamblu asupra economiei și să poți lua cele mai bune decizii pentru afacerea pe care ai lansat-o.

Curs valutar euro 26 iunie 2019, la casele de schimb. Unde găsești azi cel mai bun curs... Visa, Mastercard, Edenred, Orange şi Banca Transilvania anunţă lansarea Apple Pay în România...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x