Antena Căutare

Comisia Europeana a aprobat ajutorul de stat pentru Oltchim. AVAS devine actionar

Comisia Europeana a aprobat acordarea unui ajutor de stat combinatului Oltchim Rm. Valcea, controlat de Ministerul Economiei, ce reprezinta conversia in actiuni a datoriei de 125 de milioane de euro avuta de companie fata de AVAS.

In urma operatiunii AVAS va deveni actionarul majoritar al combinatului chimic.

Prin decizia de la Bruxelles, Oltchim ia o gura mare de oxigen in conditiile in care directorul Constantin Roibu s-a plans ca nu poate sa atraga finantari din cauza capitalului social extrem de scazut. Planurile sale sunt acelea de aporni si apoi integra petrochimia cumparata cu 13 milioane de euro de la Petrom, principalul furnizor de materie prima pentru platforma de la Rm. Valcea, conform Fin.com


Momentan Ministerul Economiei este actionarul principal, cu 54,8% din capital. Pentru a-si mentine cotatia de 17,4%, nemtii de la PCC, actionarul minoritar care a contestat la Comisia Europeana majorarea de capital, trebuie sa vina cu bani de acasa. PCC actioneaza in comun cu fondul de investitii Carlson Ventures.

Guvernul a aprobat in 2009 o operatiune de conversie in actiuni a datoriilor Oltchim fata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). AVAS a preluat de la Ministerul Finantelor, in 2002, o creanta cu o valoare nominala de 508,6 milioane lei provenita din executarea garantiilor emise de stat pentru imprumuturile externe contractate de societate.

In ultimii ani, situatia Oltchim s-a inrautatit permanent din cauza scaderii pietei si a lipsei capitalului. Combinatul a avut anul trecut pierderi totale de 270 de milioane de lei, cu 20% peste nivelul din 2010. Cifra de afaceri a urcat, insa, de la 1,3 miliarde de lei la 1,53 miliarde.

Statul si-a asumat in scrisoarea de intentie convenita cu Fondul Monetar International (FMI) privatizarea combinatului. De asemenea, pana la finele lunii aprilie, Oltchim va avea manager privat.

Hidroelectrica prelungeste situatia de forta majora. Productia energiei electrice, redusa cu 40%... FOTO! Cei mai bogati barbati sub 40 de ani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x