Antena Căutare

Comisia Europeană şi Fondul European de Investiţii pun la dispoziţie o finanţare de opt miliarde de euro pentru 100.000 de întreprinderi mici şi mijlocii

Comisia Europeană a anunţat luni că deblochează 1 miliard de euro pentru finanţarea a 100.000 de întreprinderi mici şi mijlocii, precizând că finanţarea totală este de 8 miliarde de euro şi că anunţul răspunde angajamentului asumat de a oferi un ajutor imediat IMM-urilor care au fost grav afectate de pandemia cu coronavirus.

"Comisia Europeană a deblocat 1 miliard de euro din Fondul european pentru investiţii strategice (FEIS), ce va servi drept garanţie pentru Fondul European de Investiţii (FEI), care face parte din Grupul Băncii Europene de Investiţii. Acest lucru va permite FEI să emită garanţii speciale pentru a stimula băncile şi alţi creditori să ofere lichidităţi pentru cel puţin 100.000 de IMM-uri europene şi pentru întreprinderile mici cu capitalizare medie afectate de impactul economic al pandemiei de coronavirus, finanţarea disponibilă fiind estimată la 8 miliarde euro", a informat CE.

Comisia precizează că anunţul de luni răspunde angajamentului asumat în comunicarea Comisiei din 13 martie de a oferi un ajutor imediat IMM-urilor care au fost grav afectate, cu fonduri care să poată fi deblocate deja în luna aprilie.

"Acest demers face parte din pachetul de măsuri anunţat de Grupul BEI la 16 martie, menit să mobilizeze rapid sprijinul pentru IMM-urile şi întreprinderile cu capitalizare medie din Europa", arată CE.

Una dintre consecinţele economice imediate ale pandemiei de coronavirus este lipsa bruscă de lichidităţi care afectează întreprinderile mici şi mijlocii.

Articolul continuă după reclamă

"Aceste întreprinderi sunt, în general, cele mai afectate într-o situaţie de criză şi este esenţial să fie sprijinite cu lichidităţi suficiente pentru a putea supravieţui crizei. Cu toate acestea, într-o situaţie de penurie de lichidităţi, băncile nu sunt stimulate să acorde împrumuturi IMM-urilor, din cauza creşterii bruşte a riscului perceput. Acesta este motivul pentru care garanţiile UE care sprijină aceste împrumuturi sunt necesare", spn reprezentanţii CE.

Începând de luni, FEI oferă pieţei garanţii specifice sprijinite de FEIS pentru a limita impactul pandemiei asupra întreprinderilor mici şi mijlocii şi asupra întreprinderilor mici cu capitalizare medie.

"Peste tot în Europa, întreprinderile se confruntă cu dificultăţi. UE reacţionează rapid pentru a contribui la atenuarea şocului şi pentru a ajuta întreprinderile mici şi mijlocii, care sunt deosebit de vulnerabile. Astăzi, Comisia şi Fondul European de Investiţii pun la dispoziţie finanţare în valoare de 8 miliarde euro, oferind astfel un ajutor imediat sub formă de lichidităţi pentru IMM-urile din Europa afectate de pandemia de coronavirus. Fondurile vor fi alocate deja în această lună prin intermediul băncilor locale şi al creditorilor locali pentru a ajuta întreprinderile cele mai afectate de criză", spune Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene pentru o economie în serviciul cetăţenilor.

Suma de 1 miliard euro deblocată din FEIS în temeiul mecanismului de garantare a împrumuturilor din cadrul programului COSME şi prin componenta InnovFin – Garanţii pentru IMM-uri din cadrul programului Orizont 2020 permite FEI să ofere garanţii în valoare de 2,2 miliarde euro intermediarilor financiari, deblocând finanţări disponibile în valoare de 8 miliarde euro.

„În această perioadă de criză fără precedent, este esenţial ca IMM-urile să primească sprijinul de care au nevoie. FEI depune eforturi intense pentru a asigura un răspuns rapid şi adecvat la pandemia de Covid-19 şi avem plăcerea de a lansa astăzi, împreună cu Comisia, această nouă iniţiativă în valoare de 8 miliarde euro. Deşi acesta este un prim pas important, Grupul BEI va continua să depună eforturi în vederea găsirii unor soluţii suplimentare pentru a răspunde rapid nevoilor de finanţare ale antreprenorilor din întreaga Europă", afimă directorul general al FEI, Alain Godard.

Garanţiile vor fi oferite prin intermediul FEI pe piaţă, printr-o cerere de exprimare a interesului publicată luni către mai multe sute de intermediari financiari, inclusiv bănci şi creditori alternativi.

"Principalele caracteristici ale acestor garanţii vor fi: un acces simplificat şi mai rapid la garanţia FEI; o acoperire mai mare a riscurilor – până la 80% din pierderile potenţiale aferente împrumuturilor individuale (spre deosebire de acoperirea-standard de 50%); accentul pus asupra împrumuturilor pentru capital circulant în întreaga UE; acordarea unor condiţii mai flexibile, inclusiv amânarea, reeşalonarea sau suspendările temporare ale obligaţiei de rambursare a împrumuturilor", menţionează CE.

Noile caracteristici vor fi accesibile noilor intermediari financiari, precum şi intermediarilor financiari existenţi care colaborează deja cu FEI, care vor oferi la rândul lor condiţii speciale pentru peste o sută de mii de întreprinderi care beneficiază de garanţii în cadrul programelor COSME LGF şi InnovFin SMEG.

Ca urmare a cererii de exprimare a interesului publicate luni, intermediarii financiari care au acorduri în vigoare cu FEI în cadrul programelor COSME şi InnovFin vor avea acces imediat la noile garanţii, la cerere. Alţi intermediari financiari pot avea acces la garanţii în urma unei proceduri de cerere rapidă. În acest mod, noile fonduri pot fi deja direcţionate către întreprinderile grav afectate în luna aprilie. IMM-urile vor putea să depună cereri direct la băncile locale şi la creditorii locali ce participă la program, care vor figura pe lista www.access2finance.eu.

Comisia şi Grupul BEI vor continua să depună eforturi în vederea adoptării unor măsuri suplimentare şi vor utiliza toate instrumentele pe care le au la dispoziţie pentru a contribui la limitarea pandemiei de coronavirus şi la atenuarea consecinţelor economice ale acesteia.

Pentru a debloca suma de 1 miliard euro din bugetul UE, Comisia şi Grupul BEI au adus o serie de modificări acordurilor lor specifice.

Fondul European de Investiţii (FEI) face parte din grupul Băncii Europene de Investiţii. Principala sa misiune este de a sprijini microîntreprinderile şi întreprinderile mici şi mijlocii din Europa, ajutându-le să acceseze finanţări. FEI creează şi dezvoltă capital de risc, capital de creştere şi instrumente de garantare şi de microfinanţare care vizează în mod specific acest segment de piaţă. În această calitate, FEI promovează obiectivele UE de sprijinire a inovării, a cercetării şi a dezvoltării, a spiritului antreprenorial, a creşterii economice şi a ocupării forţei de muncă.

COSME este programul UE pentru competitivitatea întreprinderilor şi a întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri), desfăşurat în perioada 2014-2020, cu un buget total de 2,3 miliarde euro. Cel puţin 60% din program este dedicat facilitării accesului IMM-urilor din Europa la finanţare, prin intermediul a două instrumente financiare. Mecanismul de garantare a împrumuturilor din cadrul COSME sprijină garanţii şi contragaranţii pentru instituţiile financiare, pentru a le ajuta să acorde IMM-urilor mai multe împrumuturi şi finanţare prin leasing. Mecanismul de capitaluri proprii pentru creştere din cadrul COSME contribuie la furnizarea de capital de risc pentru IMM-uri, în principal în etapele de expansiune şi de creştere.

Orizont 2020 este programul UE pentru cercetare şi inovare, desfăşurat în perioada 2014-2020, cu un buget total de 77 de miliarde euro. În cadrul programului Orizont 2020, instrumentele financiare InnovFin – Finanţare UE pentru inovatori – vizează facilitarea şi accelerarea accesului la finanţare pentru întreprinderile inovatoare din întreaga Europă. În special, Fondul de Garantare pentru IMM-uri (SMEG) oferă garanţii şi contragaranţii privind finanţarea prin îndatorare pentru împrumuturi cu o valoare cuprinsă între 25.000 euro şi 7,5 milioane euro, pentru îmbunătăţirea accesului la finanţare al IMM-urilor şi al întreprinderilor cu capitalizare medie inovatoare. În cadrul InnovFin SMEG, un mecanism gestionat de FEI, intermediarii financiari (bănci şi alte instituţii financiare) beneficiază de o garanţie care acoperă o parte din pierderile lor legate de finanţările prin îndatorare în temeiul acestui mecanism.

Fondul european pentru investiţii strategice (FEIS) este pilonul de finanţare al Planului de investiţii pentru Europa, care a fost lansat în noiembrie 2014, pentru a inversa tendinţa descendentă a nivelurilor de investiţii şi a plasa Europa pe calea redresării economice. Abordarea sa inovatoare bazată pe utilizarea unei garanţii bugetare a UE acordată Grupului BEI permite mobilizarea de fonduri publice şi private substanţiale pentru investiţii în sectoare strategice ale economiei europene. Planul de investiţii pentru Europa a generat deja investiţii în valoare de peste 460 de miliarde euro şi a sprijinit 1,1 milioane de întreprinderi nou-înfiinţate şi IMM-uri în întreaga Europă.

Sursa: News.ro

Leul a urcat uşor luni, la 4,8280 unităţi pentru un euro... Acţiunile din Europa şi Statele Unite au închis luni în creştere puternică, după o uşoară scădere a numărului de decese ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x