Căutare Live

Consiliul Concurenţei a aplicat anul trecut amenzi totale de 96,43 milioane lei, din care companiile au recunoscut 30%

Consiliul Concurenţei a aplicat în 2019 amenzi în valoare totală de 96,43 milioane lei (20,3 milioane euro), din care companiile au recunoscut aproximativ 30%, potrivit raportului prezentat marţi de autoritatea de concurenţă, care a finalizat 14 investigaţii privind încălcarea Legii concurenţei, cu 1 mai puţin faţă de 2018.

Din cele 14 investigaţii finalizate, jumătate au fost cazuri de abuz de poziţie dominantă.

”Au fost finalizate investigaţii de impact în domenii esenţiale (farmaceutic, servicii conexe instalaţiei de gaze, acces la infrastructura esenţială, achiziţii publice), care stabilesc poziţia Consiliului Concurenţei pentru cazuri viitoare”, a anunţat autoritatea.

De asemenea, din totalul amenzilor, cele mai multe au fost aplicate pentru abuz de poziţie dominantă, 91%, restul de 9% fiind aplicate pentru carteluri.

Cele mai mari amenzi au fost: 59,96 milioane lei (12,85 milioane euro), către Roche România pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa unor produse oncologice din România; 17,65 milioane lei (aproximativ 3,7 milioane euro), companiei Distrigaz Sud Reţele, pentru abuz de poziţie dominantă în zonele pentru care a deţinut licenţă de distribuţie.

De asemenea, cu 6,3 milioane lei (aproximativ 1,3 milioane euro) a fost amendată Premier Energy, în calitate de succesor legal al companiei Gaz Sud, pentru abuz de poziţie dominantă în zonele pentru care a deţinut licenţă de distribuţie.

32 de investigaţii privind posibila încălcare a Legii concurenţei

În 2019 au fost declanşate nouă investigaţii privind posibile încălcări ale Legii concurenţei. La sfârşitul anului 2019, Consiliul Concurenţei avea în derulare 32 de investigaţii privind posibila încălcare a Legii concurenţei.

În 2019, au fost finalizate nouă anchete sectoriale/studii/ analize (în domeniile: sare deszăpezire, retail carburanţi, iluminat public, alimentare apă, ciment).

La sfârşitul anului erau în derulare 17 anchete sectoriale/studii/analize, dintre care şase au fost declanşate în 2019. În 2019 s-au desfăşurat nouă inspecţii inopinate la 44 de sedii şi puncte de lucru.

Pe parcursul anului 2019, Consiliul Concurenţei a autorizat 75 de concentrări economice, din care 1 a fost autorizată cu condiţii: OMV Petrom Marketing a preluat a opt staţii de distribuţie carburanţi de la compania ART Petrol.

În cursul anului 2019 au fost recepţionate 45 de mesaje prin intermediul platformei, aspectele semalate vizând domenii precum piaţa serviciilor hoteliere, piaţa de retail alimentar, piaţa produselor farmaceutice, servicii transport calători, piese auto, servicii de televiziune prin cablu, piaţa energiei electrice şi altele.

Unele sesizări au condus la dialog între autoritate şi avertizori, iar cele relevante au ramas în atenţia instituţiei, care monitorizează permanent pieţele şi poate declanşa investigaţii ori de câte ori există suficiente indicii privind o potenţială încălcare.

Citește și
colaj de imagini cu un barbat care sta intins in pat
Și-a donat rinichiul soacrei și nu i-a venit să creadă ce a făcut iubita lui o lună mai târziu. Nu se aștepta la acest gest
Și-a donat rinichiul soacrei și nu i-a venit să creadă ce a făcut iubita lui o lună mai târziu. Nu se aștepta la acest gest
colaj de fotografii cu anamaria vartolomei, denumita cea mai buna actrita in Franta
Anamaria Vartolomei, tânăra de origine română, desemnată „Cea mai bună actriță” în Franța. Ce film i-a cucerit pe francezi
Anamaria Vartolomei, tânăra de origine română, desemnată „Cea mai bună actriță” în Franța. Ce film i-a cucerit pe francezi
bianca neagu in rolul biancai in telenovela numai iubirea
O mai ții minte pe micuța Bianca din Numai Iubirea? Cum arată acum frumoasa Bianca Neagu
O mai ții minte pe micuța Bianca din Numai Iubirea? Cum arată acum frumoasa Bianca Neagu
Mai multe articole

În ceea ce priveşte relaţia cu instanţele de judecată, Consiliul Concurenţei a avut calitatea procesuală în 207 dosare privind concurenţa. 94% Procentul hotărârilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, favorabile Autorităţii de Concurenţă.

Anul trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut 99% din valoarea totală a amenzilor contestate.

Consiliul Concurenţei a analizat 96 acte normative sub aspectul incidenţei cu reglementările din domeniul ajutorului de stat.

De asemenea, a emis aviz din punct de vedere al conformităţii cu reglementările europene în domeniu pentru 58 de măsuri de ajutor de stat şi de minimis, ce implică fonduri europene şi naţionale în valoare totală de 27,7 miliarde lei.

În anul 2019, a fost finalizată prin decizie de autorizare din partea Comisiei Europene, capitalizare CEC Bank.

În 2019, Consiliul Concurenţei a elaborat 148 de avize, opinii şi puncte de vedere în ceea ce priveşte ajutorul de stat şi concurenţă.

Unul din proiectele demarate de autoritatea de concurenţă, Monitorul Preţurilor pentru carburanţi şi alimente, a înregistrat peste 5 milioane căutări până la sfârşitul anului. Este o platformă online prin intermediul căreia consumatorii pot verifica atât preţurile alimentelor, dar şi ale carburanţilor, fără a mai fi nevoiţi să se deplaseze la locaţiile fizice ale magazinelor, respectiv ale benzinăriilor.

Sursa : news.ro

Netopia Payments anunţă o creştere cu peste 40% în 2019 a numărului tranzacţiilor online. Cea mai mare tranzacţie proces... RAPORT: Investitiţiile în start-up-uri de AI în România se vor dubla până în 2025, la 50 milioane euro. AI va influenţa ...
Parteneri
Obiceiuri pe care să le adopți dimineața. Ce recomandă specialiștii
Dacă ți-ai propus să faci o schimbare în viața ta, specialiștii îți vin în ajutor cu o listă de obiceiuri pe care să le adopți dimineața. Aceste gesturi mărunte vor avea un impact semnificativ asupra rutinei tale de zi cu zi.
Catine.ro
Ultimele știri