Antena Căutare

Costurile de reabilitare a caii ferate Sighisoara-Simeria, de 7 ori mai mari decat cele standard

Reabilitarea caii ferate Sighisoara - Simeria va costa de sapte ori mai mult decat prevad standardele de cost, adica peste 11 milioane de euro pe kilometru. Pentru modernizarea celor 165 de kilometri de cale ferata care fac parte din Coridorul feroviar patru paneuropean, statul va cheltui aproape doua miliarde de euro.

Ministerul Transporturilor a lansat in dezbatere publica proiectele unor hotarari prin care se stabileste modernizarea tronsoanelor de cale ferata Sighisoara-Coslariu si Coslariu-Simeria, de pe Coridoul IV paneuropean, astfel incat trenurile de calatori sa poata circula cu 160 km/h, iar cele de marfa - cu 120 km/h.

Valoarea investitiei pentru cei 94 de kilometri ai tronsonului Sighisoara-Coslariu va fi de 1,16 miliarde de euro, in timp ce segmentul Coslariu-Simeria, care are 70 de kilometri, va costa 822 de milioane de euro.

Mai precis, 12,3 milioane de euro pe kilometru pentru modernizarea liniei Sighisoara-Coslariu, respectiv 11,7 milioane de euro pe kilometru pentru Coslariu-Simeria.

Standardele de cost pentru reabilitarea cailor ferate de pe Coridorul IV paneuropean, stabilite de Ministerul Transporturilor, prevad ca pretul pentru astfel de lucrari trebuie sa fie de 2,1 milioane de euro pe kilometru, fara TVA, la care se pot adauga costuri suplimentare de cel mult 18%.

In Europa, liniile ferate sunt modernizate la costuri cuprinse intre 2 si 4,5 milioane de euro pe kilometru, iar in Rusia costurile nu depasesc 2 milioane de euro/kilometru, desi acolo linia are un ecartament mai mare.

Sursa: Antena3

Foto: Intactimages

Guvernul promite reducerea perioadei de infiintare a unei firme: de la zece la trei zile... 60% din cladiri sunt neasigurate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x